Muldskud | Analyse | Henrik Pontoppidan | 12 i Karakter

Opgavebeskrivelse
Opgaveformulering
Skriv en analyserende artikel, hvor du undersøger samfundskritisk litteratur.

I din artikel skal du analysere og fortolke novellen Muldskud (tekst 2) fra det moderne gennembrud og på baggrund heraf perspektivere til et eller flere andre selvvalgte eksempler på samfundskritisk litteratur.

I din undersøgelse skal du anvende relevante tekstnedslag og særligt fokusere på:
- At analysere og fortolke, hvilke virkemidler, herunder ironi, der anvendes i novellens samfundskritik.

- At perspektivere samfundskritikken hos Pontoppidan til samfundskritikken i den selvvalgte litteratur.

- At formidle din tekstforståelse klart for din læser med en fokuseret indledning og en nuanceret afslutning.

Omfang af din artikel: tre-fire normalsider á 2400 enheder (antal anslag inklusive mellemrum )

Indledning
Mange mennesker vil gøre alt for at opretholde en pæn facade, også selvom vedkommendes livssituation eller påvirkning fra omgivelser lægger op til det stik modsatte.

Man kan gøre meget for at ens liv afspejler det perfekte glansbillede udefra, men det er straks sværere at viderebringe glansbilledet til ens følelsesmæssige tilstand.

Man kan associere det med en lagkage, hvis pynt er det smukkeste og dyreste. Men hvis lagkagens indmad smager rædselsfuldt eller er råddent, vil lagkagen ikke have samme glædende effekt eller værdi.

Samme koncept afspejles i Henrik Pontoppidans novelle ”Muldskud” fra 1899, hvor et ægtepar har konstrueret deres eget lille paradis indenfor havens trygge afskærmning fra omverdenen.

Alt kan synes så perfekt, men så snart et muldvarpeskud skyder frem, vil der ske et brud på den perfekte overflade, og det vil ødelægge den idylliske stemning.

I novellen bruger Henrik Pontoppidan ironi til at beskrive parrets virkelighedssky reaktion, da en vagabond begår selvmord i deres have. Ligesom et muldvarpeskud, efterlader hans død et tydeligt aftryk i deres idylliske paradis .

Uddrag
Efter nyheden om vagabondens død, bryder kaos løs og utopien falder fra hinanden. Hele scenen er præget af en ironisk fremstilling af ægteparret, hvilket eksemplificeres i følgende citat:

”Men saa fortæl... fortæl dog!’ skreg den lille Mand og stampede med sin Fløjsfod” (s. 2, l. 58-59). Kort efter kommer konen ud: “I det samme lød et hjærteskærende Skrig bagved dem.

Det var Husets Frue der var kommen frem i Døren og nu bevidstløs sank om med den lille fede Hund i sine Arme [...] Mens Ægtemanden knælede ned hos sin afmægtige Hustru og raabte om Hjælp;

mens Papegøjen gentog hans Fortvivlelsens Skrig, og mens Hunden løb hylende omkring i de genlydende Sale” (s. 2, l. 74-79). Her er den sarkastiske tone meget fremtrædende.

Herren bliver nærmest beskrevet som en ”lille” dreng, og konens reaktion skildres nærmest ynkelig. Tilmed dyrenes opførsel er overdrevet og forstærker scenens kaotiske karakter.

Som læser får man et billede af to forvirrede og rædselsslagne børn, der klamrer sig til sine kæledyr. Tanken om at ægteparrets komplette paradis bliver forstyrret, får dem til at optræde bange og ynkelige, alt imens deres pæne facade krakelerer.

Parret var i den grad ikke forberedt på et så voldsomt møde med omverdenens brutalitet og trange kår. Vagabonden bliver også fjernet, inden parret selv når at se ham.

Dog kan parret stadig mærke ligets tilstedeværelse i haven efterfølgende, hvilket ændrer deres syn på den ellers smukke have. Uanset hvad ægteparret gør for at genoprette utopien i haven, lykkes det ikke.

Ikke engang efter at have fjernet deres yndlingslysthus og fældet træet ”hvori den Mørkets Gærning var fuldbyrdet” (s. 3, l. 91).

Deres nye livssyn tydeliggøres eksempelvis via følgende besjælinger af naturen: ”synes alle Træernes Blade at hviske til dem om Menneskelivets Elendighed”

og ”Det dejlige Rosenflor udaandede Liglugt og i stormfulde Nætter, naar den gyldne Vejrfløj skreg over Taget, lød det i deres Øren, som om den sang: Suk, Nød, – Sult, Død” (s. 3, l. 92-95).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu