Morten Pape | Analyse

Indledning
Verden er blevet mindre, og den store verden kommer også til lille Danmark. Vi er i de senere år blevet beriget af mødet med andre vaner, normer og værdier.

At vokse op i et miljø, hvor børn med forskellige baggrunde og kulturer forenes, synes således at være godt.

Godt for forståelsen af forskelligheder, samt det at lære at være i stand til at rumme andre mennesker, som er forskellige fra en selv.

Men er dette mon blot en vrangforestilling af virkeligheden, og kan det, i de såkaldte ghettomiljøer, være udfordrende ikke at passe ind?

Uddrag
Det ser vi, da jeget sammenligner sig selv med en ”bleg kartoffel i undertal” . Vi skal ud fra følgende citat forstå, at området er præget af indvandrere og flygtninge, hvilket uddybes i følgende teksteksempel:

"Der er flere tørklæder end tylskørter, og der synges mere arabisk i krogene end Halfdan Rasmussen ved hinkebanen” . Vi lærer jeget yderligere at kende, da prologen beskriver en fodboldkamp i skolegården.

”Og så er der Thomas og mig. Vi bliver kaldt for boldmongolerne. Vi duer kun til at stå på mål, til at stå i vejen, og ikke engang det er vi gode nok til.

At være henholdsvis første- og andenmålmand på klasseholdet er den eneste fælles oplevelse vi har med de andre drenge i skoletiden.

Ellers er vi overladt til os selv og hinandens selskab… “ . Det fremgår tydeligt, at romanens hovedperson føler sig udenfor, ikke er del af fællesskabet, og i virkeligheden føler sig mest tryg i sit eget selskab.

Vi får desuden et indtryk af jegets mangel på selvværd, da han beskriver sit spejlbillede: ”Når jeg kigger på mit spejlbillede, ser jeg en dreng, jeg ikke har lyst til at være.

Han ser så sølle ud med sine buttede kinder, det tynde leverpostejsfarvede hår og brillerne der får ham til at ligne præcis den undermåler han er“ .

Citatet beskriver hans mangel på selvtillid, hvilket kan skyldes miljøet, han færdes i. Romanens sprogbrug, gør at man, som læser, får sympati for jeget, når man læser om det ubehag, han føler ved at være i skolen, og når man fornemmer, at han ikke føler han hører til.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu