Modstandsbevægelsens i Danmark | DHO

Opgavebeskrivelse
Modstandsbevægelsen betydning for opretholdelsen af fædrelandskærligheden under 2. verdenskrig

Indledning
Den 9. april 1940 blev en dag mange danskere næppe glemmer. Danmark blev besat af det nazistiske Tyskland. Over en længere periode prøvede Danmark at holde sig neutral i krigen, men blev til sidst nødt til at bøje sig for tyskernes magt.

Flere danskere vil ikke se til mens deres land blev overtaget og samfundets fred og frihed frataget. Derfor valgte flere at gå imod samarbejdspolitikken, for at kunne hjælpe Danmark.

Det var disse danskere der blev modstandsfolk i en kamp om frihed og at få det gode liv tilbage i form af sabotage og propaganda.

Gennem årene voksede modstandsbevægelsen sig større og større og nåede imod krigens slutning, foråret 1945 op på 75.000 deltagere.

Indholdsfortegnelse
Indledning: 5
Redegør for modstandsbevægelsens i Danmark og den illegale presse: 5
- Modstandsbevægelsen i Danmark: 5
- Hvidstengruppen: 6
- Den illegale presse: 6
- Frit Danmark & De frie Danske: 7
Analyse: Foretag en danskfaglig analyse af kilder fra den illegale presse og hav fokus på dens påvirkning, samt en historiefaglig analyse for at bevise modstandsbevægelsens betydning: 7
- ”Danmark, vort liv”, Kaj Munk 7
- ”antisabotagetale”, Vilhelm Buhl 9
Diskuter modstandsbevægelsens betydning og hvilke fordele og ulemper den havde for fædrelandskærligheden og hvordan vi i dag ser den: 11
- ”Medalje gives til danske frihedskæmpere for redningsaktion” 11
- Terrorisme eller frihedskæmper? 11
Konklusion: 12
Bibliografi 12
BILAG: 14
- 1: ”Danmark, vort liv”, Kaj Munk. 14
- 2: ”antisabotagetale”, Vilhelm Buhl 14
- 3: ”medalje gives til danske frihedskæmpere for redningsaktion”, artikel Politiken 1

Uddrag
Ole Geisler var en af de agenter der i 1943 blev nedkastet af SOE (Special Operations Executive) med faldskærm over Nordsjælland.

Det var her hans job at optrappe sabotageaktiviteterne i Danmark, hvilket medførte til dannelsen af Hvidstengruppen, der ved besættelsens ende var en af de mest kendte modstandsgrupper.

Under besættelsen var de beskæftiget med at modtage våben, ammunition og sprængstof der blev nedkastet fra engelske fly.

Det var den engelske radiostation BBC der kom med en kode ”Husk at lytte” eller ”Lyt igen”, hvilket var en betydning for at et eller flere engelske bombefly ville flyve over området samme aften som udsendelsen, og at de derfor skulle være parate.

Deres modtageplads endte med at blive en af de bedste i Danmark og blev kaldt ”Mustard Point” – For at de engelske bombefly kunne tage højde for hvor de skulle nedkaste containerne blev der tændt fire signallamper, tre hvide og en rød, derved vidste englænderne vindretningen.

Gruppens arbejde var nu at tømme containerne og slette deres spor for Gestapo. Sprængstoffet blev transporteret videre rundt til flere sabotagegrupper i, vor det blev brugt mod jernbaner, broer og fabrikker.

Den 26. juni 1944 blev otte af gruppens medlemmer dømt til døden af den tyske krigsret og blev derefter henrettet den 29. juni ved en skydning i Ryvangen. (2verdenskrig.dk, u.d.)

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu