Modstandsbevægelsen | DHO | 10 i karakter

Problemformulering
Hvordan var Danmarks syn på modstandsbevægelsen?

Indledning
I denne opgave vil jeg først redegøre for modstandsbevægelsen i Danmark, og nogle af begrundelserne der talte for modstandsgruppernes oprettelse.

Med hjælp fra relevante kilder vil jeg redegøre for, hvorfor disse grupper havde grundlaget for at være der. Et emne der er yderst interessant, da nationen stod sammen under besættelsestiden og udviste modstand.

Efterfølgende vil jeg analysere John møllers og Vilhelm Buhls taler, hvor fokus vil være på deres argumenter for og imod sabotage.

I den diskuterende del vil jeg diskuter og vurder modstandsbevægelsens indflydelse på Danmark. Inden skrivning af opgaven havde jeg en del spørgsmål

som jeg selv fandte interessante som jeg ønskede at få svar på igennem søgning og læsning, såsom hvor stor indflydelse havde de danske modstandsgrupper imod tyskerne.

Var det noget der gjorde en forskel? Det finder jeg interessant fordi selvom vi var besat af tyskerne, havde vi modet til at svare igen med sabotage og likvideringer.

Indholdsfortegnelse
Indledning: 3
Metode 4
Redegør for modstandsgrupperne i Danmark under besættelsen 5
Analyser Frit Danmark med henblik på den danske modstandsbevægelses rolle i opbruddet af samarbejdsregeringen. 7
Diskuter og vurder modstandsbevægelsens og samarbejdspolitikken indflydelse på Danmark under og efter besættelsen 10
Konklusion 13
Litteraturliste 14

Uddrag
I det første år i besættelsen var det at kæmpe imod tyskerne ikke et kendt fænomen, dog var der nogle enkelte undtagelser.

En af dem var Churchill-klubben. Nogle drenge fra Aalborg katedralskole med rødder i Konservativ ungdom. 7 drenge, mellem 14 og 17 år gammel, og 3 mænd i start 20érne.

Fra januar til maj 1942 gennemførte gruppen af drenge en række aktioner, blandt andet hvor de malede antinazistiske slagsord rundt i byen, begik hærværk, og satte ild til togvogne.

Det blev cirka til 25 aktioner før gruppen blev arresteret af det danske politi. Det stoppede dog ikke deres illegal arbejde.

Det lykkedes dem at forlade arresten om natten for at føre aktioner, derefter så at vende tilbage til deres celle.

Dog fik tyskerne stoppet dette, og fangerne blev nu dømt efter tysk krigsret. De to ædleste endte i Tyskland, og de andre kunne blive i Danmark.

Det lykkedes dog senere hen for de danske myndigheder at få de to drenge hjem til afsoning i Danmark. De andre fik mulighed for at færdiggøre deres uddannelse, selv de stadig sad bag tremmer.

Drengene der gik til modstand, vakte stor opsigt, både i Danmark, men også i udlandet. De blev inspirationskilde for andre modstandsgrupper rundt omkring i Danmark.

I USA blev historien om drengesabotørerne lavet til en tegneserie i bladet True Comics, hvor det blev set positivt på, at en tegneserie med en opbyggelig historie som var fra den virkelig verden

i stedet for de superhelte tegneserier man tidligere kendte til. Derefter fik drengene en ændring af navn til Boy Sabotures, som betyder Drengesabotørerne på engelsk.

Churchill-klubben var ret atypisk i forhold til modstandskampen, fordi de opstod allerede relativt tidligt i besættelsen.

Selvom det var helt unge drenge, så skulle de vise, at de var den aktive del af modstandsbevægelsen, så var det de unge mænd, som primært stod for det illegale arbejde.

Dengang da der var den tidlige modstand, så var mange fra befolkningen ikke altid ude efter det værste, eller at saboter tyskerne.

Langt de fleste danskere var for det meste optaget at få dagligdagen til at fungere, mens man rettede sig efter myndighedernes anvisninger, og samtidig håbede på det bedste for Danmark.

Den 9. april landsatte tyskerne en bataljon på Langelinje i København. Flere nysgerrige københavnere kiggede i løbet af dagen på de tyske soldater.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu