Mobiltelefonens mange forbandelser | Analyse

Opgave 4

Indledning
Verden ændrer sig hele tiden. I dag ser verden helt anderledes ud end blot, hvis man kigger 15-20 år tilbage i tiden. Vi lever i en hverdag, hvor vi i høj grad er præget af vores mobiltelefoner, man skal helst være på når som helst og hvor som helst.

Mange ender endda med at blive afhængige af deres telefon både yngre såvel som ældre. Men er mobiltelefoner overhovedet en forbandelse? Sådan fremstiller forfatter og journalist Peter Olesen det i hans kronik ”Mobiltelefonens mange forbandelser” fra Politiken den 17. marts 2018.

Olesen mener, at mobiltelefoner er med til at skabe stress og ødelægger vores nærvær med andre. Hans hovedsynspunkt er, at mobiltelefoner styrer vores liv, hvilket er relevant at diskutere i nutiden.


I analysen vil der være stor fokus på, hvordan Peter Olesen bruger sproget i hans argumentation omkring hvorvidt mobiltelefoner er en forbandelse. Til analysen af hans argumentation vil Toulmins argumentationsmodel blive inddraget.

Herefter vil der blive lagt vægt på kronikkens gennemslagskraft i forhold til den målgruppe som Politiken dækker. Til sidst vil Olesens vigtigste synspunkt blive diskuteret.

Uddrag
Peter Olesen argumenterer for hans synspunkter på mange forskellige måder for at overbevise læserne og vinde tilslutning. Hertil vil Toulmins argumentationsmodel blive brugt til at analysere hans argumentation.

Først og fremmest er der hans påstand, som lyder på at det ikke er en nødvendighed at ens telefon skal være med en i alle situationer. Peter Olesen kan godt se det smarte i en mobiltelefon, men mener til gengæld også at man burde kunne lægge den fra sig ”behøver den være med overalt, altid og hele tiden?” (Mobiltelefonens mange forbandelser - side 3, linje 299).

Herefter kommer hjelmen, som kan lyde på at det er vigtigt at være til stede der, hvor man er og at mobiltelefonen er skyld i den forøget stress som sker. ”undersøgelser om stress taler deres eget tydelige sprog.” (Mobiltelefonens mange forbandelser - side 2, linje 218).

Før at påstanden og hjelmen kan få sammenhæng og der bliver skabt en rød tråd til at bakke op med er det vigtigt at der er et belæg, som begrunder Peter Olensen mening. Belægget lyder således ”Mange er ikke til stede, hvor de er.

De skal være på når som helst og hvor som helst. Det er temmelig træls….”(Mobiltelefonens mange forbandelser - side 1, linje 3-7). Her begrunder Olesen, hvorfor han synes det ikke er nødvendigt at ens telefon skal være med overalt.

Han føler nemlig at vi har en tildens til at overse folk og det vigtigste i livet, når alt ens tid går til sin telefon.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu