Mobiltelefonens mange forbandelser | Analyse

Indledning
Kronikken, Mobiltelefonens mange forbandelser er skrevet af Peter Olesen som er journalist, tidligere vært på DR’s TV-avisen og selvfølgelig forfatter.

Peters kronik handler om hvorvidt vi tilrettelægger vores tid, til intet end blot en skærm. Hele kronikkens omdrejningspunkt kan tydes fra titlen, man kan ud fra flere perspektiver relaterer til de forbandelser, som mobiltelefonen medbringer.

Mobiltelefonen har over de mange år gjort mennesker opslugt i den virtuelle verden, i stedet for at kigge ud ad vinduet i bussen og toget. Vi medbringer vores telefon til alle arrangementer såsom familiearrangementer, bryllup, gåture og skolen.

Mobiltelefonen er i hånden eller lommen altid. Peter mener at vi bliver så digitaliseret at vi slet ikke får sociale oplevelser, som man havde tidligere år, men man udskifter følelsen med at hele tiden være klar på at svare venner og familie på sociale medier.

Mobiltelefonen påvirker hele ens hverdag, opkald, beskeder og notifikationer, som bimler og bamler, påvirker vores evne til at reagere til andet end blot telefonen.

Overstående punkter er hvad Peter Olesen har fokus på i sin kronik, med et forsøg om at udbrede sit budskab.

Uddrag
”Og man var moralsk forpligtet til at svare telefonen.” l. 56-57. Man bliver simpelthen moralsk forpligtet til at tage telefonen, fordi at man enten skal svare den eller lade den gå på telefonsvarer, men hvad hvis det nu var et vigtigt telefonopkald.

Telefonen bliver derfor, netop meget væsentlig, fordi man skal til at tage den op og kigge på den. Problemet ser man tit i biler, men med den nye teknologi kan man snakke igen bil højtaleren. Peter bruger altså alle disse oplevelser i hverdagen, som belæg for sine givne påstande.

Peter nævner en undersøgelse som også bliver brugt som argumentation ”Undersøgelser om stress taler deres eget tydelige sprog.”

l. 218-219. Undersøgelsen om stress bruger han også som bevis for hans argumentation. Undersøgelsen er også et belæg for påstanden om at telefonisten oplever stress i en stigende grad, samt pårørende.

Han fanger den telefonbevidste forbruger når han snakker om virkeligheden med fx telefonisten, ”Andre seriøse undersøgelser fortæller om børn, der bekymrer sig om forældres manglende tilstedeværelse, ikke fysisk, men mentalt.” (l. 221-224).

Endnu en relaterbar faktor som spiller ind, fordi unge nemlig kan se sig selv i andres position. Børn bliver fravalgt på nogle stadier, men ser bort fra oplevelserne som de har uden telefonen med deres forældre.

Undersøgelserne er rygdækning til hans argumentation, om hvorvidt man er mentalt til stede, ved brug af en telefon.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu