Mobiltelefonens mange forbandelser | Analyse

Indledning
Mobiltelefonen er for de fleste en tro følgesvend i hverdagen. Den er vækkeuret ved sengen om morgenen, musikken under morgenbadet, vejviseren i bilen, underholdningen i dagens pauser, den sikrer kommunikationen mellem venner og familie, sørger for betalingen i supermarkedet og meget mere.

Men er mobiltelefonen udelukkende en hjælp til alle disse gøremål, eller kan den også være et forstyrrende element, som tiltrækker sig for meget opmærksomhed i hverdagen? Den sidste del af spørgsmålet vil afsenderen af kronikken "Mobiltelefonens mange forbandelser" svare "ja" til. Kronikken er bragt i Politiken d. 17. marts 2018.

Afsenderen af kronikken er Peter Olesen (f. 1946), som er journalist og forfatter og tidligere vært på DR's TV Avisen. I kronikken argumenterer Peter Olesen for, at mobiltelefonen stjæler det menneskelige nærvær, at den er kilde til stress, og at den i det hele taget er en hindring for ro og fordybelse. Hensigten med kronikken er at overbevise modtageren om, at mobiltelefonen ikke behøver at være med overalt, og at man skal bruge mobiltelefonen med omtanke.

Kronikken indledes med en rubrik og manchet, som slår Peter Olesens holdning an. Rubrikken til "Mobiltelefonens mange forbandelser" giver ved hjælp af ordvalget "forbandelser" et indtryk af en kritisk holdning til mobiltelefonen. Herefter uddyber Olesen sin kritik af mobiltelefonen i manchetten: "Mobiltelefonens indtog har taget en stor del af det menneskelige nærvær. Mange er ikke til stede, hvor de er. De skal være på når som helst og hvor som helst. Det er temmelig træls at være vidne til al den stress, det medfører." (afsnit 1).

Herefter bygger Olesen sin argumentation op i brødteksten ved hjælp af en lang række eksempler på, at mobiltelefonen er et forstyrrende element i hverdagen. Brødteksten slutter med, at Olesen gør sin hensigt med kronikken tydelig for læseren ved at skrive: "Men behøver den være med overalt, altid og hele tiden? Det er der, mit ærinde ligger." (afsnit 40). Kronikken er suppleret af et foto med en ung pige, som holder sin mobiltelefon op foran ansigtet og er i færd med at tage et billede med mobiltelefonens kamera. Under fotoet er teksten "Mobilitis. Folk taler i mobiltelefon overalt (…)" Tekst og foto skal således sammen sætte et billede og yderligere ord på kronikkens problemstilling: at mobiltelefonen fylder for meget.

Teksten i manchetten angiver kronikkens hovedpåstand: "Mobiltelefonens indtog har taget en stor del af det menneskelige nærvær" (afsnit 1). Hovedpåstanden bliver suppleret med to underpåstande fra brødteksten: "Nærvær er i dag en luksusvare. Og nærvær er ofte en mangelvare." (afsnit 21) og "Fordybelse er en luksusvare" (afsnit 30). Tilsammen udgør påstandene Olesens overordnede synspunkt. Han underbygger sit synspunkt med en række belæg i teksten, som primært består af eksempler fra hverdagen, hvor mobiltelefonen stjæler nærvær fra og mellem mennesker.

Det første eksempel på belæg er i begyndelsen af kronikken, hvor Olesen beskriver en almindelig situation i bussen eller i toget. Han skriver, at alle sidder med næsen i mobiltelefonen og går glip af omgivelserne udenfor og i bussen/toget, og derfor ikke kan være mentalt til stede i de fysiske omgivelser: " (…) de kigger med garanti ikke ud ad vinduet, men ned i deres medbragte små skærme.

De er på. De er ikke mentalt til stede, hvor de fysisk er (…)" (afsnit 4). Et andet belæg for, at mobiltelefonen stjæler nærvær, er, når Olesen skriver, at undersøgelser viser, at børn er bekymret for deres forældres manglende mentale tilstedeværelse (afsnit 28). Her forsøger Olesen at benytte sig af rygdækning ved at henvise til "seriøse undersøgelser" (afsnit 28) for at styrke sit belæg.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her