Mette Frederiksens tale til Godhavnsdrengene | Analyse

Indledning
”at få en undskyldning er en følelse af at have rendt rundt med en sæk cement på ryggen” Og den bliver løftet af skuldrene”

Det citerer Mette Frederiksen blandt andet i sin Undskyldningstale til Godhavndrengene 13. August 2019 på landsdækkende TV og diverse Aviser

som skulle have været kæmpet for i mange år, da børnene på plejehjemmet skulle have haft en opvækst med alvorlige svigt og overgreb i løbet 60´erne og 70´erne.

Uddrag
Der er tale om en lejlighedstale, da den har til formål er at ”Hylde” dem der har været del af denne mørke historiske begivenhed på landets forskellige børnehjem altså den primære modtager.

Talen giver også et indblik hvad for nogle savn de her, dengang børn har oplevet og er med til at give indblik for den mere sekundære målgruppe

som er resten af Danmark, så der er en forståelse om hvad der har været forgået og hvorfor der skal gives en undskyldning til de her mennesker.

Får også knyttet nogle værdier til os som land vi alle kan stå inde for, hvor disse hændelser strider imod ”Det er i mine øjne et af de mørkeste kapitler i Danmarkshistorien.

Og det er i modstrid med alt, hvad Danmark står for. Tryghed. Lighed. Retfærdighed” Hvilket er med til at skabe en følelse af at vi som land har haft svigtet, hvor det betød allermest, så en undskyldning vil være på sin plads.

I talens start , starter Mette Frederiksen sin tale med at komme med kontraster, med hvad vi normalt forbinder med en barndom, mod hvad de her godhavnbørn har fået til bytte ”I stedet for varme – blev I mødt med ydmygelser og overgreb”

Hvilket skal være med til at skabe sympati for den primære målgruppe, som er disse børnehjemsbørn. Hun gør også brug af en anekdote fra en førstehåndskilde, i form af en dreng der boede på Godhavn ” De

der tissede i sengen om natten, blev næste morgen stillet ud i gården med deres våde lagener. Så alle kunne grine ad dem” Der gør at historien kommer tættere på

da det ikke bare er statsministeren der fortæller, men en der faktisk har oplevet det på egen krop og giver også mere troværdighed til talen.

I midterdelen af talen får vi fremlagt selve sagen for talens afholdelse, at dagen i dag handler om en længe ventet officiel undskyldning fra Danmark der har været kæmpet for længe.

Derudover bruger hun også tid på at forsvare denne undskyldning, hvor rejser et par påstande for nødvendigheden og dens funktion, samt gendriver modstanderes argumenter, hvilket selvfølgelig vil blive analyseret yderligere i argumentationen.

Her slutter hun af med at tydeliggøre at alle fortjener at blive hørt og at det er vigtigt at der bliver kastet lys på sådan en sag, da vi er nødt til at hjælpe de ofre der er kommet, så vi kan lære af vores fejl.

Hun får også sagt at hun ønsker at være en statsminister der er der for alle og ønsker et mere retfærdigt Danmark der er bygget på forståelse, anerkendelse og respekt, så hun får fortalt hvilket værdier der er vigtige for hende.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu