Memento mori | Analyse | Amalie Skram | 10 i Karakter

Indledning
Novellen handler om en kvinde, som bliver efterladt af hendes mand. Hun regner ikke med at han betød noget i hendes liv, men efter kan hun mærke på sig selv, at han virkelig mangler.

Han betød så meget for hende at selvom hun fik hæder, berømmelse, gods og guld, ville det ikke være det samme som ham.

Hun sad inde på et apotek og ventede og lige pludselig kunne hun se ham komme ind af døren, hun glemte alt, hun sprang fra stolen, kastede sig rundt om halsen på ham

men han rystede hende fra ham (Linje 4 - side 174), det tyder på at han er ikke barmhjertig og betænksom, og meget ligeglad med hende.

“Jeg ved nu kun et, og det er, at livet er tusinde gange værre end døden!" (Linje 23-24 - side 174). Hun havde nogle følelser for ham som han ikke havde for hende.

Uddrag
Tiden foregår i det moderne gennembrud altså i 1870 til 1890, der er svært at sige hvor lang tid novellen foregår da der står også “Mange dage og nætter er gået, og hun har grædtsig igennem dem alle”.

Udefra dette citat ville jeg nok mene at der er gået for lang tid for hende kvinden. det foregår i en mindre landsby, ville jeg mene, fordi at først længere inde i teksten så får man først af vide at hun tager på apoteket

men hun siger også at hun ville tage sin bror med ud i ørkenen (side 172 - linje 7). Men hun siger også at hun ville gå ned over et bjerg (Linje 28 - side 173), der står nemlig at hun “hun gik ned et bjerg af skyld på sine skuldre

altså det er en talemåde man sige. miljøerne de begge er i, hun har jo ikke rettighed i den tid, så den eneste måde hun ville kunne klare sig godt er

at have ham som mand, han må gerne arbejde, han skal tjene pengene til familien. Der er tale om virkelighed her, da i den tid havde kvinderne ingen rettigheder, mens mændene styrede alt i den tid.

De personer som var i centrum i Memento mori, der er manden og kvinde. Vi fik af vide at manden han lå og sov i hans natskjorte (side 121 - linje 21). Hun var meget barmhjertig, altså hun elsker manden så meget.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu