Indholdsfortegnelse
Opgave 1
Karakteriser virksomheden Matas. Inddrag gerne bilag 1, 2, 3 og 4.
Besvarelsen må maksimalt fylde 2.400 anslag med mellemrum.

Opgave 2
Analyser købsbeslutningsprocessen ved køb af personlige plejeprodukter for en selvvalgt målgruppe.
Besvarelsen må maksimalt fylde 4.800 anslag med mellemrum.

Opgave 3
Analyser Matas’ anvendelse af promotionparameteren. Inddrag kampagnen ”Skønnere sammen”.

Opgave 4
Diskuter følgende tre udsagn. Besvarelsen må maksimalt fylde 2.400 anslag med mellemrum.
a. Matas er i snæver konkurrence med Normal

b. Det er en ulempe for Matas, at en stor del af omsætningen består af private label-produkter

c. Det er en fordel for Matas at benytte vertikale opinionsledere

Opgave 5
Med udgangspunkt i din besvarelse af opgave 1 - 4 og relevante bilag skal du:
Identificere en udfordring for Matas. Diskuter mulig(e) løsning(er) på den valgte udfordring.

Uddrag
Matas er Danmarks største detailkoncern inden for sundhed, velvære og skønhed. I år 2020 bestod Club Matas af 1,65 mio. medlemmer, hvor der var mere end 1,4 mio. aktive kunder.

Club Matas blev lanceret i år 2010, så der er sket meget på de 10 år. Matas koncernen har i alt 270 fysiske butikker i Danmark, og derudover har de også en række webshops.

Onlinesalget udgør 15% af omsætningen, hvor i Matas’ fysiske butikker udgør 84%, og så forekommer der også grossistsalg som udgør 1% af omsætningen.

Matas har cirka 22.000 forskellige varenumre i deres sortiment. Derudover har de cirka 1.400 private label-produkter

som står for cirka 17% af omsætningen på tværs af produktkategorier. Matas opererer med tre forskellige primære indsatsområder.

De skal nemlig have de stærkeste brands, og løbende introducere nye interessante brands. Derudover skal de tilbyde den bedste rådgivning, og de skal have den nemmeste og hurtigste levering og bestilling.

De tre områder skal resultere i at kunderne får den bedste købsoplevelse på tværs af både in-store og online.

Matas har lanceret en personlig onlinechat, for at give den bedste digitale rådgivning, og denne chat gør Matas deres materialister til online skønhedseksperter.

Via video-chat kan de rådgive og guide kunderne, mens de shopper på nettet. I Matas live-butikkerne er et sted, hvor de vil tale til sanserne hvor kunderne kan føle og rører ved produkterne.

Man finder flere medarbejdere på gulvet, hvilket også betyder der er flere hænder til rådighed, som kan hjælpe den enkelte kunde.

Butikken er struktureret, og det er nemt og enkelt for kunden af navigere rundt. Matas er også kendt for deres ”spot” bord, hvor man finder produkter til en god pris, og de har placeret dem lige ved indgangen

så kunden altid kan finde dem. Matas har et nyt tiltag, som er disse makeupborde hvor kunden kan blive sminket, og få en snak med en af medarbejderne. Kunden kan gå på oplevelse på stedet, og blive inspireret.

---

Informationssøgning
Købsprocessen bliver tit påvirket af hvilken købstype der er tale om.

Et vanekøb er for eksempel hvis en kunde er løbet tør for hårlak, så går kunden automatisk ned i butikken og køber en ny, fordi det er en vane for kunden.

Et impulskøb er for eksempel hvis en kunde ser noget i butikken, som kunden ikke mangler, men bliver fanget i øjeblikket og tager beslutningen om at købe produktet. Kunden springer her et led over i beslutningsprocessen.

Et overvejelseskøb er hvis kunden søger efter alternativer, og laver en del informationssøgning for at finde det billigste og det bedste. Her går man mere detaljeret igennem beslutningsprocessen.