Maria og Torben | Novelle analyse

Indledning
”Maria og Torben” fortæller om hverdagen i en socialudsat familie. Omdrejningspunktet i historien er om den unge alene mor og hende søn Torben der befinder sig i en ond cirkel af vold og vrede.

Vi bliver i novellen ført igennem voldelige episoder mellem Maria og Torben, Marias skænderier med hendes bror og ikke mindst hendes ekskæreste Bjerget som også er Torbens far.

Novellen er skrevet Naja Marie Aidt og udgivet i sammenhængen af hendes novellesamling ”bavianen”.

Uddrag
Miljøet kan afspejles til personerne. Vi får ikke mange beskrivende informationer om personerne kun lige hvad der er nødvendigt.

Maria bliver beskrevet som en person uden meget indeholde ”hvad kan man sige om Maria”(s.2) antyder at der ikke er meget at sige om hende.

Vi får hurtigt kendskab til hendes udøvende vold grundet den enorme indre vrede hun bærer på og hun har svært ved at overkomme ting og forandringer og alt dette går ud over hendes søn derfor bruger hun Torben som en slags pude hun kan slå på, for at kaste hendes vrede ud.

Udover det er Maria en kraftig pige med gult hår og mørke udgroninger. Hun har med sandsynlighed en meget kedelig smag i tøj idet hun en af dagene har sorte bukser og en hvid trøje på hvilket igen beskriver hende som en intetsigende kvinde.

Da hun var yngre elskede hun at kigge ud over markende især i februar og tyder på hun dengang satte mere pris på hende selv, omverdenen og tiden og kan tyde på var hvordan Bjerget så hende dengang han var forelsket hvilket han ikke er mere.

Torben er ikke en særlig charmende dreng får vi fortalt, han bliver beskrevet som et ”lille skravl” (S.1) og som er ucharmerende, grim, snottet (S.6) og sky her er det også vigtigt vi tager højde for at det netop er Bjerget der fortæller.

I vuggestuen bliver han også beskrevet som et voldeligt barn fordi han udviser aggressiv handling overfor de andre børn.

Alt i alt ville der menes Maria og Torben er en socialt udsat familie, der tilhører underklassen, hvor adgang til penge og materielle goder er begrænset.

Bjørn er Marias bror. Vi får ikke meget direkte viden om Bjørns indre kendetegn eller ydre kendetegn men indirekte kan man konkludere at Børn har en stor kærlighed for Torben og viser omsorg.

Han træder ind i faderrollen for Torben når Maria får sine frustrationer eller vredeudbrud. Bjørn leger med Torben og bruger generel en del tid samen med ham.

Bjørn og Maria har nært forhold da de tilbringer meget tid sammen dog har de mange konflikter og uenigheder som Bjørns forretninger med Bjerget og dermed han hashforbrug og modsat er Bjørn ikke enig i Marias opdragelse.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu