Maria og Torben analyse | Naja Marie Aidt

Indledning
”Torben og Maria” er en novelle fra novellesamlingen ”Bavian” fra 2006, skrevet af Naja Marie Aidt. Hun er en dansk digter og forfatter. Hun belyser ofte temaer, der omhandler familierelationer og socialrealisme. Dette gør sig også gældende i novellen ”Torben og Maria”, som omhandler forholdet imellem den unge mor Maria og hendes 2-årige søn Torben og deres relation til ekskæresten Bjerget.

Temaerne i novellen er omsorgssvigt og sociale arv.

I denne analyse kan man forvente et præcist resume, samt en hoveddel som indebærer miljø, personkarakteristik, indre komposition, symboler, fortæller og forholdet mellem de forskellige personer. Novellen er relevant og oppe i tiden, da der i medierne i perioden, hvor novellen udkom, har været stor fokus på Tønder sagen og Lisbeth Zornig beskrivelse i sin bog, som efterfølgende er udkommet.

Uddrag
Torben er Marias søn, som i løbet af novellen fylder 2 år. Torben har haft en meget hård opvækst med tæsk og skældud, hvilket allerede afspejler sig i hans adfærd overfor de andre børn i børnehaven. ”Han slår efter de andre børn, når de kommer i nærheden af ham. Han bider.” (side 66, linje 138-139).

Han bliver også omtalt som ”et barn man ikke har lyst til. Han er ikke indbydende. Han stråler ikke. Han er faktisk direkte ucharmerende. Grim og snottet.” (side 66, linje 146-148).

Bjørn er Marias bror. Han er arbejder sammen med Bjerget, hvor de sælger mobiltelefoner og ryger hash. Bjørn lyder til at være en ret ensom fyr, da han kun tilbringer tid sammen med Maria, Torben, deres mor og til tider Bjerget. Bjørn er dog den eneste, der tænker på Torben og som hjælper ham.

Bjerget blev kærester med Maria, da hun var 17 år gammel, men de er nu gået fra hinanden. Bjerget er noget ældre end Maria ”Du var så ... ny! Det var vist den sommer du fyldte 17. og jeg, jeg er jo efterhånden en gammel dreng ” (side 67, linje 175-177).

Det lader også til, at Bjerget stadigvæk har følelser for Maria, da han både omtaler hende godt og udspionere hende. ”Du taler med Bjørn i telefonen. I spiser Flæskesteg og skændtes.” (side 70, linje 250,251). Her omtaler Bjerget Maria som du og I, hvilket betyder at han observerer hende.

Maria og Bjørns mor fremtræder også kort forskellige steder i novellen. F.eks. hvor hun giver Maria råd om, hvordan hun skal tæske Torben. ”Du skal slå ham i røven, så han ikke får mærker, siger hendes mor” (side 65, linje 133). Dette kunne godt tyde på at moderen selv har fået tæsk af hendes forældre, da hun var yngre og dermed giver det videre til Maria.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu