Man skulle nok have været der | Opgave

Indledning
Romanen “Man skulle nok have været der” er en autofiktion, som udkom i 2021, som er skrevet af Thomas Korsgaard.

Autofiktion er en genre, som er kendetegnet ved at have træk for selvbiografi og den skønlitterære roman. Oversat betyder autofiktion rent og skær selv-fiktion, hvor teksten ”jeg” er fiktion.

Autofiktionens genren er særligt kendt for, at den leger med læseren nysgerrighed, samt forestillinger bag forfatterens identitet, hvor der tit findes lighed mellem hovedpersonen og fortælleren.

I dette uddraget af romanen “man skulle have været der” bliver vi introduceret til en række personer som Tue, Flemming, Merete, Victoria, au pairen og Elsebeth.

Hovedpersonen i romanen er Tue. Tue er blevet smidt ud af sin lejlighed, hvorefter at Merete og Victoria, har givet ham husly.

Indholdsfortegnelse
Indledning:

Uddrag
Af de personer vi bliver introduceret til i uddraget, er Tue den mest væsentlige, da det er ham der er i centrum.

Tue virker til at være en ung dreng mellem 16 og 18. da han opfører sig anderledes end andre voksende i fortællingen, dette kan vi se på s. 169 ved linje 13: “Jeg elsker at spille pool”. Swimmingpool, siger hun.

Og du spørger ikke, om vi kan bade i den.” Dette illustrerer meget godt, hvordan Tue, får direkte ordre, som man typisk får i teenageårende.

Umiddelbart virker det til at Tue er godt opdraget, det kan vi se flere eksempler på i uddraget: (s. 171, l. 12-13).

“Jeg åbner alligevel mine arme og gør mig klar til at kramme ham, men han rækker bare hånden frem og slipper hurtigt igen.” Her vises der at Tue prøver på at være høflig over Flemming.

Et andet godt eksempel på dette, kan ses: (s.171, l. 16-24)“Er der faste pladser” Eller “Hej, siger jeg og rækker hånden frem til kvinden ved siden af mig.”.

Her læser man sig frem til at Tue er en meget velopdragen fyr, som kun ønsker at give et godt indtryk af sig selv, som dog mislykkedes, da han hele tiden bliver talt ned til af Merete, dette ser vi i følgende sætning: (s. 172, l. 20)

”Der er ikke blevet sagt værsgo” Tue bliver altså flere gange i uddraget sat på plads af Merete, og det er som om intet han gør, er godt nok til hende.

Merethe virker til at være, tildeles små sur, strid, og meget kommanderende over for Tue. I uddraget for vi en opfattelse af, at Merete stadig ser lidt lunt på Flemming, eller stadig har en god og kærlig relation til hendes eks mand.

Dette ses på (S.171, L7) “Vi er stadig gode sammen efter så mange år. Ja det egentlig helt vildt svarer Merete.” Vi får fortalt i uddraget, at Flemming er iklædt et mønstret jakkesæt og at, han har langt gråt hår.

Flemming virker umiddelbart til at være placeret i overklassen. Det bliver vi allerede introduceret til ved første side. Vi får beskrevet at Flemming bor i en stor ferskenfarvet villa i det dyre område Holte.

I teksten kommer der også flere bemærkninger for Flemming, som godt kunne signalere han er lidt af en snob. “Det er også en del billigere. siger Flemse.”

Elsebeth fremstår, som meget gæstfri, og venlig overfor Victoria, og Merethe dog ikke overfor Tue. (S172, L26) “Hvor er det dejligt, at i alle ville komme her til vores første jul i Danmark i fem år”

Hun virker til at være en person, som er åbne overfor alle, vi ser også hvordan hun har sørget for en vodka til Tue selvom det måske var en bagtanke.

Man kan konstatere at romanen finder sted i det senmoderne samfund, da den er udkommet i 2021. Man kan også læse sig frem til det i teksten, da man får nogle forskellige indikatorer, såsom at de har G4S alarm, som blev grundlagt i år 2004.

Vi får også fortalt at, Merete og Flemming, har en au pair, hvilket er moderne at have i det senmoderne samfund. Tidsperioden fremgår ikke direkte i uddraget, og er derfor noget som selv skal tolke sig frem til.

Man kan ikke sige at romanen springer i tid, da det foregår meget kronologisk, uden nogle former for flashbacks.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu