Liktorernes tyranni | Analyse | Ole Bornedal | 10 i Karakter

Indledning
Sexisme, græseoverskridende adfærd og seksuel krænkelse er emner, der har været gevaldig meget oppe i medierne den seneste tid.

Der er blevet skabt ganske mange debatter, for at gøre folk opmærksom på, at det er et gevaldigt problem, og at seksuelle krænkelser sker i forskellige brancher.

Det er grænseoverskridende emner, der langt om længe tør snakkes højt om. Spørgsmålet er bare ”Hvor går grænsen mellem grænseoverskridende adfærd, umoden opførsel og uskyldig flirten?

I kronikken ”Liktorernes tyranni” fra d. 17. november 2017, skrevet af Ole Bornedal, og i udsendelsen ”Deadline” sendt på DR TV d. 26 januar 2018

bliver der diskuteret omkring grænseoverskridende adfærd, og omkring hvor stor en rolle det spiller i skuespillerbranchen.

Uddrag
I Tv-udklippet er det kun kvinder vi hører om, der er blevet seksuelt krænket, og det er deres historier, som bliver fortalt.

Bornedal peger i modsætning på og argumenterer for, at det er begge køn, der oplever grænseoverskridende adfærd.

Som belæg til sin påstand deler han ud fra en af sine egne oplevelser, hvor han selv har fået et klask bagi fra en kvinde. Til det skriver han, ” Var det lidt ydmygende?

Måske. Men så var det jo det, jeg blev: ydmyget og sur. Jeg blev i alle tilfælde ikke traumatiseret af det.

Han argumenterer derfor også for, at flirten og klask i røven er okay, og en del af jobbet som skuespiller, da han selv har oplevet det samme.

”For jeg har da også i tidens løb modtaget klask i røven fra kvinder, men ikke nogen, som jeg husker som andet end et klask?”

Bornedals argumentation bliver dog lidt svag, da han underkender dem, som har været i samme situation, ved at sige han blev sur og ydmyget, og at det overskred hans personlige grænse.

En andens grænse som blev overtrådt, dog i et langt større omfang, var Dorthe Rømers, da hendes chef forsøgte at have sex med hende imod hendes vilje.

Der kører rigtig mange tanker igennem hovedet på en under selve situationen. Hun siger blandt andet ”Det eneste jeg tænker på, det er at smile, smile, være sød, men samtidig med at hjernen kører i speed.

Igen det her med, at det er min chef, du skal være sød og rar, og alt det han gør er forkert. Der kører rigtig mange ting igennem her” Dorthe Rømer tager emnet op. Hun giver problemet en stemme.

Hun får folk til at føle sig hørt, og hun skaber en opmærksomhed på emnet. Hun fortæller, at der i 2007 og 2008 blev lavet en undersøgelse med meget høje tal for sexchikane magtmisbrug osv. i skuespillerbranchen

men at der ikke blev gjort noget ved det. ”Vi vidste jo godt i branchen, at der var noget galt, men jeg var heller ikke klar over

hvor voldsomt det var, og i hvor stort et omfang det var, og hvor systematisk det er.” Ved at hun i den sammenhæng kommer ud med sin egen historie, får også os til at se, hvor voldsomt det kan være.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu