Indholdsfortegnelse
Opgave 1: Analyse og fortolkning af ”Lige i vandkanten”.

Uddrag
Novellen omhandler en ung dreng på 19 år, som har forladt Cambridge i Massachusetts for at besøge sin mor og stedfar, millionæren Richard, ved kysten i Florida.

Moderen bor i en penthouselejlighed, som stedfaren, millionæren ejer, men hovedpersonen bryder sig slet ikke om at være der eller om stuerne med de modbydelige sværdfisk på væggene og spejlene alle vegne.

Senere skal drengens fødselsdag fejres på en dyr fiskerestaurant, Leonardo’s, men lige efter den anspændte middag forlader drengen restauranten for at kaste sig ud i havets bølge med intention om at vaske aftenen af sig.

Gennem hele fortællingen mindes drengen sin afdøde bedstemor, som han boede hos under hans forældres skilsmisse.

Han holdt meget af hende og bærer stadig nogle manchetknapper i lommen, som han fik i gave af sin bedstemor ikke lang tid før hun døde.

Novellen slutter med at hovedpersonen ligger på stranden og længes efter et andet liv end det han har.

Historien i novellen strækker sig over en meget begrænset periode, hvilket er kendetegnende for novellegenren.

Perioden er kun en enkelt dag, eftersom at teksten omhandler drengens fødselsdag. Historien starter med, at drengen står ude på moderens og stedfarens altan

og betragter de badende på stranden, senere på dagen er de ude og spise, og til sidst slutter historien så senere på aftenen, hvor drengen har forladt middagen og ligger på stranden.

Den fortalte tid er formegentlig omkring starten af 1990’erne, i det Richard taler om ”ham Clinton” (linje 148), som stillet op og blev valgt til præsident i 1993.

Det fysiske miljø i teksten er ved kysten i Florida først i penthouselejligheden, derefter på restauranten og til sidst ved vandet.

Det sociale miljø kommer til udtryk, når vi hører om de forskellige personers baggrund i teksten. Drengen og hans mor kommer fra en anden social klasse end moderens nye mand, millionæren, gør.

Dette gør sig tydeligt, når moderen gentagende gange pointerer, hvor stolt hun er af sin søn, og at han går på Harvard, når hun selv er datter af en svineavler.

”Hvor mange mødre kan sige: ’Min søn skal på Harvard?’ Jeg er datter af en svineavler fra Tennessee, og min søn skal på Havard.” (linje 123)

De centrale personer i fortællingen er drengen, hans mor, stedfaren Richard og til dels også bedstemoren, som bliver introduceret gennem flashbacks.

Tekstens hovedperson er lige fyldt 19 år, og studerer på Harvard med topkarakterer. Dog betegner drengen selv stedet som Cambridge, som er byen hvor Harvard ligger (linje 4). Dette kan tyde på, at hovedpersonen ikke bryder sig om at prale eller vise sig frem.