Latter | Analyse | Naja Marie Aidt

Indledning
Relationen mellem forældre og deres børn er en af de mest betydningsfulde i livet. Selvom et barn får en masse oplevelser og hændelser igennem livet, som kan have både positiv og negativ indflydelse på barnets udvikling, så er de første 2 år helt afgørende.

Barnet bliver født som et socialt væsen og det ligger i barnets gener, at være knyttet til en omsorgsperson. Et lille barn er uselvstændigt, og kan ikke klare sig uden en omsorgsperson.

Hvis der har været et trygt tilknytningsforhold mellem forældre og barnet i de to første år, så har det en positiv indflydelse på deres forhold senere hen.

Michael Kvium har lavet et maleri, som er en god illustration på, at hvis forældre trækker barnet i hver sin retning, så kan barnet ende med at føle identitetsløshed og magtesløshed. Maleriet bliver uddybet senere hen.

Tilknytningsforholdet bliver i den gang testet, når barnet kommer i ”trodsalder”, ”pubertet” eller ”løsrivelsesfasen”. Her kan opleves frustrationer og skuffelse fra begge sider.

Novellen ”Latter” sætter spot på vanskelighederne ved barneopdragelse og udfordringerne som følger med, ved at have et barn i teenagealderen.

Uddrag
I stærk kontrast til moderen har vi faderen, som fremstår som en meget gammeldags far. Han forsøger at selvstændiggøre Andreas, og derved modarbejder han moderen.

Et fint eksempel er: ”Hvor mange gange har jeg ikke hentet noget til dig, dag efter dag, hele dit liv”. Det fortæller os med at tydelighed, at han prøver at gøre Andreas til et selvstændigt individ, som også hjælper til.

Forholdet mellem Andreas og faderen er et typisk forhold mellem far og søn. Faderen vægter tillid og kontrol højt. Hele konflikten med faderens te, er faderen der prøver at hærde Andreas.

Faderen taler hårdt til Andreas, da han mener, at der ingen sukker er i hans te. ”Hvad fanden" brummer faderen, der er sgu da ikke sukker i den te.

Jeg sagde udtrykkeligt til dig, at du skulle huske sukkeret.” Faderen vil gerne have, at Andreas skal kunne klare sig selv, men vil stadigvæk gerne kunne kontrollere, at han nu også gøre tingene ordenligt.

Men til slut i novellen ser vi også, at de har et godt forhold til hinanden. ”Nu glider Andreas netop ubemærket ind i sin fars arm.”

Det fortæller os at Andreas accepterer faderens behandling, og han ved at det kun er kærlig ment fra faderens side.

Forholdet mellem forældrene virker meget anspænt, og kærlighedsløst. Til sidst i teksten er en situation, som godt illustrerer, at faderen ikke har den store omsorg for moderen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu