Kronikken | Analyse

Indledning
Artiklen ”Livet kan ikke genbruges” er en kronik skrevet af Rikke Henriksen og udgivet i Politikken den 31. juli 2016.

Rikke Henriksen er afsender, mens det primært er læsere af Politikken. Det vil altså sige primært forholdsvis højtuddannede voksne fra 25 år.

Uddrag
I artiklen beskrives parallelmiljøer. Der bliver på den ene side beskrevet og den forfærdelige storby, hvor succes og individualismen er i centrum, mens der på den anden side bliver beskrevet det fantastiske ved en lille landsby og gamle gårde fulde af dyreliv.

Emnet som Rikke Henriksen forsøger at bringe op, er meget aktuelt i en tid, hvor landbyer forsvinder og folk flytter til dy større byer.

Derudover, er det et emne, der er meget typisk for den tid, samfundet befinder sig, da der de senere år er sket en markant udvikling både teknologisk og uddannelsesmæssigt.

Når man ser på det sprog, Rikke Henriksen bruger, er der anvendt en forholdsvis høj stil. Det ses bl.a. på side 3, linje 367, hvor hun skriver: ”unikke individer fulde af potentiale”.

Tonen i kronikke varierer meget gennem artiklen. Når bylivet beskrives, er det i en negativ tone: ” Vi elsker os selv ihjel i forsøget på at nå forjættede mål via et liv på skinner”. (side 1, linje 4)

Hvorimod landsbymiljøet beskrives muntert og optimistisk: ”Høns er guld, æg er sølv og hønselort er en bronzebonus der gøder dine afgrøder.” (side 2, linje 196)

Der er inddraget flere metaforer såsom ”Stige af bumletoget og gå” (side 1, linje 20) og ”Hvis vi holdt op med at slavebinde os selv…” (side 1, linje 46).

Der bliver gjort brug af sammenligninger: ”Høns er guld” (side 2, linje 196) og ”Storindustrier, rigdom og perfektion mister sin opblæste status, hvis man skaller løgets lag af.” (side 3, linje 309)

Disse billedsprog bruges i artiklen til at understrege hendes pointe, men samtidig også for at gøre sproget mere levende, og på den måde også bruger overdrivelser til at sætte hendes forestilling om ”det perfekte liv” (landsbylivet) op mod det samfund hun mener, vi lever i.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu