Krøniken

Indledning
Det foregår i København i 1949, i første sene ser vi at hun går ind på husholdningsskolen i København, hun møder amtmand inde, de går ind i et rum for at snakke. Hun fortæller Ida at det ikke kan lade sig gøre, at gå på husholdningsskole og studenterkursus på samme tid. Amtmand inde brun fortæller at hun snakkede med Idas far for nogle dage siden omkring det. Ida undskylder over at hun tog hendes tid, hun tager sine ting og går.

Hun har fået et legat (amtmande bruns legat). Hun har fået et legat fordi, hun er en dygtig pige og har fået en realeksamen. Da hun er inde på kontoret, for at søge job som kontordame, hører vi også at hendes karakter er gode. Hun går fra skolen, og hen til hovedbanegården, hun ringer til sin mor fordi, hun er sur og chorkeret over at hendes mor godt vidste at hun ikke kunne gå på studenterkursus. Hendes forældre vil have at Ida skal gå på husholdningsskole, og de vidste godt at hun ikke kunne begge dele på samme tid.

Uddrag
I krøniken er der en konflikt mellem Ida og hendes far, de er stædige begge to og bliver sure hvis de ikke får deres vilje. Han er meget imod at hun ikke går den vej han vil have hende til, og omvendt hun er sur over at han ikke støtter hende op om det hun gerne vil lave. Han siger bl.a. at det er meget skamfuldt over for hendes forældre. Hun er overbevidst om at hun nok skal få den eksamen, selvom hun har fået arbejde. Han fortæller hende at hun må klare sig selv, som hun bedst kan og ligger røret på. Det er meget gammeldags at forældre skulle bestemme hvilken vej deres børn gik, og hvilken uddannelse de skulle ind på.

Forældrene gik efter deres børn skulle have en høj uddannelse og tjene mange penge. Man skulle i hvert fald ikke være en mønsterbryder, hvis forældrene havde en høj uddannelse eller hvis man kom fra en overklasse familie.

Sidst i afsnittet hører vi om konflikten mellem naboen og Karen, de går ikke ind for det samme i politik. De kommer derfor op at diskutere i opgangen, og er meget uenige da Karen er Kommunisme og naboen er socialdemokrat. Naboens søn banker på døren ind til Karen fordi, han vil give hende nogle aviser. Avisbuddet aflever de forkerte aviser til Beboerne. Naboen begynder at råbe til sønnen, at han skal sige noget til Karen. Men Karen finder sig ikke i det og råber tilbage ’’hvad med du for en gangs skyld selv letter røven!’’. Naboen kommer ud for at snakke med Karen om aviserne og politikken, ida står i baggrunden og lytter med. De andre naboer i opgangen råber: ’’Hold kæft’’, og Karen råber det samme tilbage. Karen siger at avisen om socialdemokraterne er fuld af løgn. Ida og naboens søn smiler til hinanden da de andre er gået hver til sit.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her