Kardemomme By skader børn | Analyse | Sofia Jupither

Indledning
Der er stor debat om, hvorvidt børnelitteraturen må henvise til fortidens samfund og normer. Er der for lidt politisk korrekthed, eller er det bare os voksne, som er blevet for pylrede og alt for politisk korrekte?

Der er delte meninger om, hvorvidt grænsen går for, hvad børn skal læse og lære om, når de er helt små. ”Kardemomme By skader børn” er en artikel skrevet af den svenske teaterinstruktør Sofia Jupither.

Hun tager en debat op omkring, hvorvidt hun synes, at børnelitteraturen er gået over grænsen. Hun stiller spørgsmålstegn ved, hvad budskabet er ved at vise børnene en idyllisk verden, hvor børn får det forkerte indblik i, hvordan dagens samfundet er i dag.

Uddrag
Kvinder bliver glade af at opvarte mænd og kræver ingenting til gengæld bortset fra en lille rose i ny og næ” (s. 2, l. 43-46). Forestillingen lever op til det, hvilket kan påvirke børnene forkert.

Det er ikke det, børnene skal opvokses med som indstilling. Sofia Jupiter forlader derefter salen i pausen, hvor hun er dybt rystet. Hun kan ikke forstå, at ”det er moralen i et klassisk stykke fra dette vidunderlige land” (l. 34-35 s. 1).

I dag kæmper man for ligestilling, hvilket denne scene straks går imod. Det kan opfattes på en forkert måde, hvilket Sofie Jupither udtrykker med, at hun synes det er forkert at fremvise sådanne en holdning for børn.

Hvis vi skal vise sådanne nogle forestillinger, som tager fat i fortidens samfund, så er det på sin plads, at man fortæller sit barn bagefter: ”Ej, det var da en fjollet, sådan er det jo ikke derhjemme”.

Det er en god ide at vise børn historiefortællinger fra fortiden, men på den betingelse at man fortæller børn, at det er en historiefortælling, og at det ikke er sådan, man agerer i dagens samfund.

Sofia Jupither mener, at børn tager skade af at læse, se og hører om fortidens samfund. Hun mener, de får et forkert syn på, hvordan samfundet fungerer i dag.

Hun mener, de bliver præsenteret for et idyllisk samfund i ”Folk og røver fra Kardemomme By”, hvor samfundet bliver præsenteret helt forkert.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu