Jeppe på bjerget | Noter Analyse | Ludvig Holberg

Indledning
Jeppe er en bonde, der drikker hele tiden. Han er meget doven og har et dårligt forhold med sin kone Nille, da hun ikke mener han tager noget ansvar og er dum.

For at holde Jeppe i gang får han daglige slag med Mester Erich, som er Nilles piske. Jeppe bliver set som en hanrej, da Nille har en affære Degnen i herredet.

Baronen får sammen med sine undersåtter den ide at snyde Jeppe. De snyder Jeppe til at tro at han er baronen, da han vågnede op fra en brandert.

Jeppe vender sig hurtigt til at være baronen og vil have de fleste herrefolk hængt, som læseren kan man virkelig fornemme at han ikke egner sig til det. De drikker ham derefter fuld igen og ligger ham tilbage til den mødding de fandt ham i.

Uddrag
I dramaets exposition møder vi Jeppe og Nille, som er Jeppes kone. Nille er træt af Jeppe fordi han ikke tager noget ansvar, Nille er også fysisk overfor Jeppe, fordi hun slår ham med mester Erich.

Jeppes frygt kommer fx til udtryk, da han siger “Har du lagt mester Erich fra dig Nille” (S.170, l. 17), og dermed får vi præsenteret dramaets hovedproblem.

I exposition møder vi Jeppe og Nille som bor meget fattigt og er meget fattige, i scene 1 fortæller Nille, han ikke står op og er svær at få ud af sengen.

I scene 3 beskriver Jeppe hvordan Nille er utro med degnen, engang havde han prøvet at forbyde affæren, men det endte med at Jeppe fik tæsk af Nille og måtte bede om forladelse og takke for at degnen Jeppes hustru den ære. dette fremgår på (S.171,L.30).

I slutningen af første akt, drikker Jeppe sig fuld ved Jacob skomager, og ender ude i møddingen, dernæst finder baronen og Erich Laqvei ham og aftaler de vil lave en komedie med ham.

de klæder ham af sine beskidte klæder og giver ham baronens fineste på. Det gør de fordi de vil have ham til at tro at han drømmer eller han er død og er endt i paradis (S.178,L.12).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu