Hvis der skulle komme et meneske forbi | Analyse

Indholdsfortegnelse
Thomas Korsgaard: Hvis Der Skulle Komme Et Menneske Forbi (Roman

Thomas Korsgaard: Hvis Der Skulle Komme Et Menneske Forbi Del

Uddrag
Hvis der skulle komme et menneske forbi (2017) er Thomas Korsgaards (f. 1995) debutroman. Den handler om hovedpersonen og jeg-fortælleren Tues opvækst fra han er ca. 12-18 år i Nørre Ørum, en lille by i Jylland tæt på Skive.

Romanen starter og slutter med, at Tue forestiller sig, hvad han vil sige til sin fars begravelse, og derimellem indeholder romanen en række episoder, der rummer scener eller anekdoter fra Tues liv, der alle kredser om det nære hverdagsliv.

Romanen lægger sig til den socialrealistiske og autofiktive tradition, og den slap ikke for at blive midtpunkt for en medie-diskussion efter udgivelsen.

I en artikel i Politiken anfægtede Thomas Korsgaards bror fremstillingen af den dysfunktionelle familie og Thomas Korsgaards kobling af hovedpersonens og sin egen opvækst.

---

1Jeg fandt en check i bunken med ugens post. Der var aldrig breve til mig, alligevel tjekkede jeg tit. Man hører indimellem om folk, der får en uventet arv eller en penneven.

Checken var nogle penge, min far havde fået tilbage fra et elselskab. Rudekuverter, reklamer og gratisaviser flød mellem hinanden i den bunke, og der lå checken midt i det hele.

Som regel åbnede min far først posten sidst på ugen, og der var stor sandsynlighed for, at han ville glemme checken eller måske tro, at han var kommet til at smide den ud sammen med reklamerne.

Da jeg fandt den, lagde jeg den i min rygsæk og tog bussen ind til byen om eftermiddagen. Kvinden i banken ville se mit pas, men det var udløbet for mange år siden, så jeg fik lov at vise mit sygesikringsbevis i stedet for, selvom der ikke var noget billede.

Hun gav mig alle pengene kontant. 2159 kroner. De kunne næsten ikke være i min lille, sorte læderpung. Jeg købte en stor chokolademilkshake i Bon Bonnieren og drak den, mens jeg gik ned ad gågaden.

Milkshaken var så stor, at jeg kun havde drukket halvdelen, da jeg stod nede ved busstoppestedet igen.

2"Den må du ikke have med ind i bussen," sagde chaufføren.
3"Hvad hvis jeg lover ikke at spilde?"

4"Det kan du jo ikke love mig. Du må smide den væk," sagde han, og jeg drak så hurtigt, at min hjerne begyndte at fryse. Han kiggede på uret og startede bussen.

Der var ingen andre, der skulle med den. Jeg kastede det tomme bæger i skraldespanden, bad om tre zoner og gav chaufføren en tyver.

5Da jeg kom hjem, havde min far allerede opdaget, at checken var væk. Han havde også ringet ind til banken. Jeg havde aldrig set ham være så rasende før.

Hans hænder var knyttet nede langs benene, og han bed sig i underlæben. Jeg havde stadig min rygsæk på og forsøgte at se helt dum ud. Men noget må have afsløret mig. Jeg var dårlig til at lyve.

6"Du er uforbederlig" sagde han for sig selv. "Du er fandeme uforbederlig, jeg kunne jo melde dig for det her." 7Jeg tænkte først, at man ikke kan melde sin egen familie til politiet.

8"Hvad mener du? Jeg forstår ikke, hvad du snakker om," sagde jeg, og han stampede i jorden med det ene ben. Så begyndte jeg at sætte i løb, jeg spurtede ud ad havedøren.

Jeg havde kun joggingbukser på og en gammel T-shirt. Han gik efter mig, og han virkede helt rolig. Jeg kravlede op i egetræet bagest i haven. Barken gnavede sig ind i mine bare ben. Jeg klatrede helt op i toppen på den tyndeste gren.

Hundene hoppede rundt på jorden, mens de halsede om kap med mig. Fra toppen af træet kunne jeg se markerne løbe ud i fjorden.

Jeg kunne se kirketårnet forsvinde op i himlen, høre vinden drive ind over majsmarkerne. Jeg kunne se ned. Der stod min far med et hakkejern i hånden og prøvede at få fat i den gren, jeg sad på. Han havde fundet mig.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu