Hvidsten Gruppen | Noter DHO

Indledning
Jeg har valgt at tage fokus på filmen ”Hvidsten Gruppen”, da den kommer godt rundt om hvordan modstandsbevægelsen også kan se ud for almindelige mennesker.

Filmen viser, med tanker og følelser om hvordan det var at leve under alle nye regler og anderledes forudsætninger, som fandt sted under 2. verdenskrig.

Derudover fremviser filmen at ganske almindelige danskere kan fremstå modige, da de ikke giver op, selvom håbet i Danmark kraftigt blev forværret.

Ud over dette, er det fascinerende at se hvordan en sådan lille gruppe som Hvidsten Gruppen, kan holde håbet ved lige og skabe nye ønsker for folket omkring. Samt hvordan uenige personligheder, kan komme til enighed under en krig.

Jeg vil besvare problemformuleringen, ”Hvordan fremstilles modstandskampen i filmen ”Hvidsten Gruppen”?, samt problemstillingerne:

”Hvordan udviklede modstandskampen sig i løbet af besættelsen og hvilke forskellige modstandsformer opererede modstandsfolkene med”?,

”Hvilke virkemidler benyttes i filmen og hvilket billede af modstandsbevægelsen bliver tegnet”?, ”Hvordan er filmen med til at skabe vores erindring om besættelsen”?.

Indholdsfortegnelse
Indledning: s. 4

Problemformulering: s. 4

Problemstillinger: s. 4

Metode: s. 4


Redegørelse af modstandsbevægelsen og den danske besættelse: s. 5-6


Analyse af filmen ”Hvidsten Gruppen”: s. 7-10
- Handlingen/fremstillingen af modstandsbevægelsen: s. 7

Filmiske virkemidler:
- Berettermodellen: s. 7-9
- Set up/Pay-off: s. 9
- Billedekomposition: s. 9
- Klipning: s. 10
- Lyd: s. 10
- Symboler: s. 10

Diskussion af analyse: s. 11


Afsluttende konklusion: s. 12

Uddrag
Deres formål var at kunne besætte de tyske tropper indefra, og på den måde skabe et oprør. Deres måde at gøre det på gav en masse tro og håb om at det hele nok skulle gå

og der var derfor mange som blev en del af modstandsbevægelsen i Danmark, som fik hjælp af SOE. Gruppen benyttede sig af agenter, som havde et særligt område at tage stilling til.

De første SOE-agenter landede i Danmark i 1941, men det var ikke før i 1943, at organisationen fik fodfæste i landet.

De første to år var præget af svage ledere og uheld. Det danske politi bekæmpede alt modstandsarbejde i landet og dermed også SOE’s virke.

Det førte til flere tilfangetagelser af agenter og også til skudvekslinger med tab af menneskeliv på begge sider. Derefter blev det hele mere professionelt, da flere sabotager lykkedes og mindre tab forekom.

Det man kaldte TABLE-grupperne, var dem som stod klar på at modtage materialer og agenter, som svævede ned fra himlen i faldskærm

derefter skulle de sende materialerne videre til de militære modstandsfolk, som benyttede det til sabotage og/eller likvideringer.

Men de gemte også nogle af de materialer som kom ned fra de britiske fly, da det krævede stor og hemmelig opbevaring at have våben og sprængstof liggende uden at det blev opdaget.

Det var derfor typisk dem med restauranter, kroer eller gårde, som blev brugt til opbevaring, og man ville derfor gerne have dem med i TABLE-grupperne.

Mange af de modstandsfolkene rendte rundt med en giftkapsel om halsen, som skulle tages, for at man ikke snakkede over sig, det var dog især briterne som havde dem og benyttede sig af dem.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu