HVID JUL | Novelle analyse

Indledning
Teksten ”Hvid jul” er fra samlingen ”Lykkejægere” af Kristina Nya Glaffey 2007. Den handler om et skænderi mellem, et kærestepar påvirket af julestress og forskellige syn på livet.

Hovedkonflikten drejer sig om, at “han” og “hun” ikke kan blive enige om nogle ting. “Han” synes, at “hun” er meget negativ i hendes tankegang, han modsiger hende med meget modne argumenter.

“Hun” bliver meget sur, når det ikke går på hendes måde, og hun er meget bestemmende. “Han” vil ikke rigtig finde sig i det, og derfor er der sådan en stor konflikt; fordi de ikke kommunikerer.

Som par mangler de kommunikation, og “hun” har brug for at være lidt mere “åbensindet”. Man kan tydeligt på (side 1. Linje 19) “Han skal altid lade, som om verden er så god og rar og ih, hvor har vi det dejligt, selvom det er helt ad helvede til”.

På (side 1. Linje 23) “... han kan næsten ikke kende hende igen, når hun er sådan” Han siger også på (Side 1. linje 26) “det er simpelthen for umodent”.

Uddrag
Handlingen strækker sig over nogle timer, der de er ude, og købe julegaver på Fisketorvet i København. I novellen kan man se, at de diskutere om forskellige ting, det vil sige, at de har gået rundt inde i Fisketorvet, og set nogle forskellige ting, de kunne debattere om.

Det diskuterer om priser på forskellige ting, og folk ikke gider, at se ting i øjnene. “Hun” nævnte også “grimme mennesker” flere gange i novellen, og de startede med, da hun nævnte indkøbscentret på (side 1. Linje 14).

De nævner ikke noget om, at de har taget hjem, eller taget nogle andre steder hen, som læser regner man med, de bliver på selve Fisketorvet.

Det fysiske miljø i novellen blev beskrevet som et uhygiejnisk sted pga. små børn. De er på Fisketorvet i København.

Som er en af de største shoppingcentre i Danmark. “Hun” beskriver det som et forfærdeligt sted, og der er meget dårlig stemning mellem dem, og atmosfæren er ikke særlig sund eller god.

Det sociale miljø bliver også beskrevet i novellen. De har meget forskellige holdninger til, hvordan man er som person. “Han” er lidt mere positiv, hvor “hun” er lidt mere negativ.

“Hun” har et ordsprog, der er meget negativt, som kan associeres i måske en hårdere barndom, eller et hjem hvor der ikke var så meget kærlighed

men meget negative energier mellem hendes familie, og det kan også ses fra (side 2. Linje 32 - linje 37) “Han” er dog mere åben, og meget moden i sine ordforråd og er meget pæn i sin tone.

“Han” kan associeres med en god familie, som snakkede pænt og høfligt til hinanden. Forældrene opdragede ham, godt til at snakke pænt til andre mennesker.

“Hun” er meget egoistisk, og optaget i at have ret, og glemmer egentlig, at alting ikke er sort-hvidt i denne verden.

Fortælleren har anvendt en 3. personfortæller, og det er fortalt i den ydre synsvinkel som fluen på væggen, og fortælleren får os ind i “han” og “hun” tanker.

Det får læseren til at få et større overblik over hvad der foregår. Man kan læse om hvordan de tænker linje efter linje, hvor man ikke behøver at læse en hel side om hvordan, “hun” tænker også en hel side om hvordan, “han” tænker.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu