Hvid jul | Analyse | Kristina Nya Glaffey

Indledning
Teksten ”Hvid jul” er fra samlingen ”Lykkejægere” af Kristina Nya Glaffey 2007.
Den handler om et skænderi mellem, et kærestepar påvirket af julestress og forskellige syn på livet.

Hovedkonflikten drejer sig om, at “han” og “hun” ikke kan blive enige om nogle ting. “Han” synes, at “hun” er meget negativ i hendes tankegang, han modsiger hende med meget modne argumenter.

“Hun” bliver meget sur, når det ikke går på hendes måde, og hun er meget bestemmende. “Han” vil ikke rigtig finde sig i det, og derfor er der sådan en stor konflikt; fordi de ikke kommunikerer.

Som par mangler de kommunikation, og “hun” har brug for at være lidt mere “åbensindet”. Man kan tydeligt på (side 1. Linje 19) “Han skal altid lade, som om verden er så god og rar og ih, hvor har vi det dejligt, selvom det er helt ad helvede til”.

Uddrag
Fortælleren har anvendt en 3. personfortæller, og det er fortalt i den ydre synsvinkel som fluen på væggen, og fortælleren får os ind i “han” og “hun” tanker.

Det får læseren til at få et større overblik over hvad der foregår. Man kan læse om hvordan de tænker linje efter linje, hvor man ikke behøver at læse en hel side om hvordan, “hun” tænker også en hel side om hvordan, “han” tænker.

For det kan blive langtrukkende, hvis man skal læse en hel siden om hvordan den, første person har det også en hel side om hvordan, en anden person har det. Det kan man også se på (side 2. Linje 28) hvor det skifter fra hans tanker til hendes tanker.

De to vigtige personer er “han” og “hun”. Det er indirekte beskrevet, da man ikke får noget konkrete information om, hvordan de ser ud.

Læseren får kun, at vide deres tanker, hvad de siger, og synes om hinanden. Læseren skal selv danne et billede af, hvordan “hun” og “han” ser ud. Læseren skal selv, finde frem til udseendet ud fra beskrivelserne, af hvad de gør, og hvad de siger.

“Hun” bliver fremstillet som en, der er meget snakkesalig og gerne vil diskutere med “han” hele tiden. “Hun” snakker meget om, hvor meget irriterende det ene og det andet er.

“Hun” ser tingene meget ensidigt og meget sort-hvidt. Hun vil hele tiden, virke som den bedrevidende. “Hun” er relativt snæversynet, det kan man se på (side 1. Linje 15) “Det pis gider hun altså ikke høre på”.

Hun er meget pessimistisk i sin tankegang, meget nedladende og virker som en, der har et stort temperament.

“Han” er hovedpersonen i fortællingen. Han er utilregnelig, og han kommer ikke til tiden. “Han” har et positivt syn på tingene, et eksempel på (side 1. Linje 2+4)

“Fisketorvet er et forfærdeligt sted…. man må få det bedste ud af det”. Han har en politisk holdning og stemmer på enhedslisten, og han går på universitetet på KUA. Han er tolerant, åbensindet og åbenhjertet.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu