Homo sapienne | Analyse

Indledning
HOMO sapienne er en roman fra 2015 skrevet af forfatteren Niviaq Korneliussen. Vi følger heri fem unge grønlændere gennem kærestesorger

seksualitetskonflikter og modstridende følelser omkring tilværelsen i Nuuk. Romanen er inddelt i fem kapitler, som hver omhandler sin hovedperson.

Man får som læser indblik i de samme begivenheder fra forskellige synsvinkler. Fortællingerne er fortalt i 1. person, hvilket giver direkte adgang til personernes inderste tanker og følelser.

Hvad disse unge har tilfælles er, at de er trætte af et samfund, der styres af normer og forventninger.

De har alle en anden seksualitet end den, der normalt følger med kønnet, hvilket skaber problemer i forhold til omgivelserne.

Igennem romanen forsøger de at frigøre sig fra de samfundsmæssige konventioner og fordomme. Romanen kaster lys over relevante tematikker såsom kønsforvirring, kærlighed og identitet.

Uddrag
Den sidste tanke skal sættes i forbindelse med Iviks berøringsangst, som har påvirket Sara. Hun ser på sig selv som beskidt, og har derfor ikke lyst til at røre barnet; “Barnets renhed er værdifuld for mig. Jeg vil ikke forurene det med mine hænder.” (s. 147)

Dette skal naturligvis ikke forstås som, at hun er beskidt i bogstavelig forstand, men i stedet som, at hendes sind er forurenet.

Derfor frygter hun, at hendes urenhed smitter af på barnethvis hun nærmer sig det. Barnets fødsel leder desuden Sara på sporet af svaret på Iviks evige spørgsmål om, hvem hun er.

Sara og hendes søster Sana udveksler beskeder, hvori Sana blandt andet skriver, at hun har besluttet sig for et navn til barnet;
“Ivinnguaq<3 Eller Ivik (hvis nu hun skulle føle sig som en dreng):D You never know. (…)”

Nu forstår Sara endelig, hvorfor Ivik går under et mandenavn i stedet for sit fødenavn, Ivinnguaq; “Jeg opdager, hvorfor min (eks)kæreste Ivinnguaq aldrig ville have, at jeg rørte ved hende.

Jeg opdager, hvorfor hun har været mig utro. Jeg opdager, hvofor Ivinnguaq ønskede at blive kaldt for Ivik. Jeg opdager, at Ivinnguaq er Ivik. Jeg opdager, at min ekskæreste er en mand.” (s. 158)

Hun beslutter sig for at kontakte Ivik for at få tingene afsluttet ordentligt. Her konfronterer Sara hende med sin åbenbaring, der også får Ivik selv til at indse, at hun er transkønnet.

Herved forstår vi, at dette kapitel danner ramme om samme fortælling som det forrige. Selvom hun og Ivik et gået fra hinanden som venner

føler hun sig stadig trist til mode. Det eneste, der giver hende håb, er tanken om en pige ved navn Fia.

Fias historie minder på mange måder om Iviks. Hun har nemlig også været fanget i et forkert forhold, men med en mand.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu