Homo Sapienne | Analyse

Indledning
Ungdomsromanen Homo Sapienne er skrevet af den unge forfatter Niviaq Korneliussen, som kommer fra Grønland. Romanen blev udgivet i 2014 både på dansk og grønlandsk, hvilket blev til hendes debut.

Derudover består romanen af fem kapitler, som hver især har fokus på en af de 5 grønlandske hovedpersoner, der alle på hver deres måde kæmper med seksualitet, identitet og eksistens.

De fem hovedpersoner er jeg-fortællere i hver deres kapitel, dog lyder sprogtonen ofte ens i kapitlerne.

Uddrag
Som grønlænder i København ender han dog med at konstatere: ”Jeg er ikke dansker. Jeg kan ikke bo i Danmark. Danmark er ikke mit land.” (s. 60, l. 20-21).

Selvom han i sine indlæg kommer med en hård kritik af Grønland og grønlændere, føler han sig stadigvæk knyttet til sit hjemland.

Hans flugt til et sted han alligevel ikke hører til, får ham også til at indse, at det ikke er andre der er skyld i hans problemer, men derimod ham selv.

”Du ved godt, at jeg aldrig følte mig hjemme deroppe” (s. 47, l. 9-10) - er måden hvorpå Inuk forklarer sin søster Fia, motivationen bag sin flugt til Danmark.

Inuk flygtede fra Grønland for at lede efter sit rigtige hjem, og genfinde sig selv. I begyndelsen opfattes Danmark altså som frihedens land, i modsætning til det grønlandske ”fængsel”. Med tiden viser det sig, at Danmark aldrig blev svaret på hans identitetssøgning.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu