Indledning
Novellen ”Hed august” er skrevet af Knud Holst og bliv udgivet i 1978 i novellesamlingen ” Min bedstefars nat og andre almanakhistorier”. Igennem tiderne er mange forskellige forfattere blevet inspireret af syndefaldsmyten.

Syndefaldsmyten er et tema, som fortæller om overgangen fra det ubevidste til det bevidste. Forfattere udtrykker det ofte gennem overgangen fra barn til voksen, hvilket netop, er de,t som Knud Holst har fortolket på sin helt egen måde i sin novelle, Hed august.

I denne novelle er temaet overgangen fra barn til voksen, hvor han skriver om en dreng, ved navn Aksel. Aksel er på vej hjem fra sin bedstemor og på hans rejse møder han en pige, som sætter ham gennem denne udvikling og ændrer hans liv for evigt.

Uddrag
Der er flere eksempler i teksten på, at drengen forudser og tænker over, hvad han vil gøre, men går imod hans egen intuition og blot følger det pigen siger og gør.

Eksempler på disse ses her ” Jeg ville ikke, men vi satte os alligevel”8 og ”Jeg ville rejse mig, men kunne ikke tage mig sammen”.9

Dette tyder på, at han føler sig fristet af pigen, men samtidig ikke er klar til at opnå den viden han ville få, hvis han forblev i selvskab med pigen.

I forhold til pigen virker han umoden. Det ses fx, når der står: “Har du ikke været i seng med nogen? Sagde hun drillende. Jeg var 14 og rasende.”

10 Pigen er langt mere direkte og vovet, og stiller meget personlige spørgsmål, hvilket gør at Aksel både udviser en temperamentsfuld og sårbar reaktion.

Måske skyldes Aksels reaktion, at han stammer fra et miljø, som er præget af kristne værdier og streng opdragelse, og dermed er hans værdier og normer, langt fra de værdier som pigen er opvokset med.

Han bemærker hurtigt, at hun ikke er en person som Aksel normalt bør omgås, hvilket gør at han står i en meget uvant situation, og dermed bliver ubehagelig til mode og en vrede forekommer inde i ham

når hun spørger ind til hans priva Når der står “jeg var syg af varme”11 kan det forstås både konkret og symbolsk.

På den ene side kan det forstås konkret som, at han er træt af at cykle i den bagende hede. På den anden side er det også væsentligt at pointere, at der er en dybere symbolsk mening bag det.