Havfruens sang | Opgave

Indledning
Er overtro eller troen på noget andet end andres tro okay, eller er du bare skør? I det samfund vi lever i nu til dags, bliver man som enkelt individ hurtigt tildelt en boks man tilhører.

Det kan være i måden du tænker eller agerer på blandt andre. Det kan også være, hvad du tror på. Tro, viden og eksistens er noget der altid har fundet sted i samfundet.

Definitionen af ordne ændrer sig hele tiden, da vi mennesker ændre opfattelse af hvad der er rigtigt og forkert. Kan det være rigtigt, at vi mennesker dømmer hinanden fordi vi er forskellige?

Uddrag
Novellens begivenhed, kommer til udtryk i form af den uforklarlige musik og overtro. I novellen fremgår ikke én hovedperson, men en hel gruppe.

Det handler om hvordan selskabet som helhed reagerer på begivenheden. Selskabet består af både mænd og kvinder. Sammensætningen af selskabet bliver ikke beskrevet, men vi som læser får af vide, at der er ”to unge, sommerklædte piger”

(s.1 linje 11), og ”et par unge ægtefolk” (s.1 linje 14). Personerne i novellen kan være hvem som helst, og derved bliver novellen mere almen.

Novellens personer er moderne og fornuftige mennesker, der ikke tror på overtro. Novellen belyser, hvor lidt der skal til før, ganske normale mennesker begynder at tro på ting, der ikke kan forklares naturligt ved første øjekast.

Der findes en overtro om havfruer, hvor det menes at havfruer er søfolk, der lokker mennesker i døden. I novellen siger lægen det her:

”Der er dog vel ingen af os, der for alvor tror på havfruer og sådan noget spøgeri” (s. 2 linje 61). Det er en snor, der laver lyden og får alle personerne til at glemme alle rationelle principper.

Hvis der kommer et psykologisk perspektiv på oplevelsen, kaldes det en massesuggestion. Det er et fænomen, der beskriver en følelsesmæssig forandring for en hel gruppe mennesker på samme tid.

I forhold til resten af selskabet skiller lægen sig ud som den eneste. Han er ikke bange og glemmer ikke de rationelle principper. Ifølge den unge læge er der ingen tilfældigheder og senere hen viser det sig, at han har ret.

Fortælleren i novellen er en alvidende fortæller, der har indblik i hvordan personerne i novellen tænker og føler.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu