Har man sagt A | Analyse | Nanna Goul | 10 i Karakter

Indledning
Vores forældre, med andre ord: Vores skytsengle, vores helte og vores højre hånd, i modgang og medgang. Forældre er i dag meget mere end den biologiske mor og far.

I det senmoderne samfund ses enlige mødre med adopterede børn og homoseksuelle forældre med medforældreskab. Altså forstås det, at den traditionelle kernefamilie, ikke længere er definitionen på ”den lykkelige familie”.

Uanset familieenheden, går vi som børn ud fra at vores forældres kærlighed og omsorg er garanteret.

Men når man skal vælge imellem at give sin kærlighed eller modtage en andens, kan man risikere at påtage hensynsløse valg.

Især når valget står imellem den nye fortryllende kone, eller ens egne børn. Hvis dynamik opstår imellem alternative familiemedlemmer, er det så muligt at resultere i ”dem mod os” forhold?

Hvad er det værste der ville kunne ske? Netop dette svares der på i novellen ”Har man sagt A” af forfatteren Nanna Goul fra 2017.

Uddrag
Mille var tynde som asparges.” (s.1, l.17-18) Konens børn får en såkaldt særbehandling, da hun egentligt kun bekymre sig for Sille og Sarah, hvorimod Mille og Mikkel oplever en enorm omsorgsvigt fra begge forældre.

Konens formål gennem novellen er tydeligt, hun ønsker at skille sig af med faderens børn. Først flytter de ud i garagen, så hendes børn får deres eget værelse.

Herefter flytter faderens børn ud i hundehuset, da der skulle være plads til legetøj som Sille og Sarah var blevet forkælet med:

”De skulle have nye cykler og rulleskøjter og drager og oppustelige badebassiner.” (s.2, l.54) Sidst ender det med at konen overtaler faderen til at efterlade Mille og Mikkel i Bilka

netop for at ende med en familie bestående af faderen, konen og hendes børn. Endeligt lader det sig gør og konens ønske opfyldes, hvilket skyldes konens forhold til faderen.

Konen har en tendens til at benytte manipulerende tricks til at få faderen overtalt: ”Så kom en dag, hvor faren fik ekstra travlt på arbejdet,’ … ’da han endelig kom hjem, gik han lige i seng

og der lå konen med udslået hår, varme læber og nye historier.” (s.1, l.35-37). Efter faderen afslår konens foreslår om at Mille og Mikkel flytter ud i garagen

vælger hun at tilfredsstille ham med lidenskab, således at han til gengæld må tilfredsstille hendes ønske. Konens påvirkning på faderen har herefter vokset voldsomt ”Fred er dog det vigtigste i verden.”

Han mener ikke det nytter at sige konen imod, hvilket gør det muligt for konen at få sin vilje, uanset hvad. Faderens forhold til hans børn påvirkes ligeledes voldsomt af hans forhold til konen.

Han er blevet blændet af konens påstande og manipulation, hvilket resulterede i at han faktisk selv erkender at: ”Noget ved de børn var galt. Og dem havde han lavet.” (s.2, l.51-52).

Novellen er et moderne eventyr, dette ses i starten af novellen, hvor der anlægges en eventyrlig tone:”Et lille stykke fra den store bys lys

tæt på en nymalet sportshal og en mindre køb- mand, dér boede for ganske nylig en far, som havde to børn.” (s.1, l.1-2). Ofte er tid og sted beskrevet uklart i eventyrgenren

da det ikke gør sig væsentligt for novellen. Desuden fremstår konen som den velbekendte onde stedmor, som prioriterer sine egne børn, over faderens børn.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu