Gluten | Opgave | Biologi

Indledning
Indtil i dag har vi gennem tiden stødt på en en del kostmyter som oftest er misforståelser og ikke faktabaseret ideer.

Disse myter/ideer spredes rundt blandt folkemængden, og det resulterer i at folk hopper på en speciel diæt, uden rigtige at vide om det biologisk er korrekt. Denne opgave vil diskutere myten om gluten, og om hvorvidt vi alle bør spise glutenfrit.

Fødevareministeriets definition af gluten er: “Gluten er et protein, som ndes naturligt i kornsorterne rug, hvede og byg” 1. Disse proteiner er med til at give et fleksibelt netværk, når der fx skal bages brød.

Indholdsfortegnelse
Kilder:

Uddrag
I følge ‘Alt om kost’ er der ingen grund til at leve glutenfrit, da det direkte kan være usundt, hvis man udelukker kornprodukter fra sin kost.

Det kan medføre at man ikke får nok kostfibre, som har en forebyggende effekt i forhold til flere livsstilssygdomme.

3 Selvom mange eksperimenterer med den glutenfrie diæt, så er der ingen reel videnskabelige evidens for at, det er sundere for raske mennesker at undgå gluten.

4 Tværtimod nævner en oversigtsartikel fra 2016, der undersøgte den ernæringsmæssige kvalitet af den glutenfrie

diæt. Deres resultater viser at den glutenfrie diæt kan medføre til mangel på kostfibre, mineraler som magnesium, zinc, jern og kalium, mikronæringsstoffer, B- C-vitamin og folat5

Derudover viser en anden undersøgelse6 at glutenfrie diæter kan have konsekvenser. I en undersøgelse foretaget af Epidemiology7 viser det sig at dem der er på glutenfri diæt indtager langt flere giftstoffer, som i værste fald kan give kræft og skade hjernen.

Undersøgelsen viser at der er fundet dobbelt høj koncentration af uorganisk arsen, som er en stof der øger risikoen for en adskillige kræfttyper, i urinen hos folk der er på glutenfri diæt.

Denne høje koncentration skyldes at mange glutenfri produkter indeholder ris i stedet. Det er her problemet opstår. For som Max Hansen8, der er forsker på DTU, siger:

“Ris kan godt indgå i en sund, varieret diæt, men det er ikke en god idé at øge sit indtag markant. Hvis man skifter fra en kost med gluten til en kost baseret på ris, øger man risikoen for, at man får kræft blandt andet i lungerne, huden og blæren”9.

Hvis man skifter sin kost og øger sit ris-forbrug, som findes i mange glutenfrie produkter, så øges risikoen for kræft.

Derudover viser undersøgelsen også at hos folk på glutenfri diæt har en langt højere koncentration af kviksølv, som er er et giftigt tungmetal, der kan skade hjernen.

Tallene fra undersøgelsen viser at de har en 70 procent højere koncentration af kviksølv i blodet, som i værste fald kan skade hjernes udvikling.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu