Fri mig fra Disneys hvide skønhedsidealer | Analyse | Tina S.

Indledning
Så længe der har eksisteret tv, og internet har der eksisteret skønhedsidealer. Især efter de sociale medier er begyndt at fylde mere og mere i vores alle sammen hverdag.

Over alt hvor man bevæger sig rundt på de sociale medier, eller sågar tv-serier og film, ser man skønhedsidealer.

Det er typisk hvide slanke lyshåret kvinder der er i hovedrollen. Allerede fra barnsben blevet der infiltreret i børns hoveder at sådan der skal man se ud.

Det er det Tina Splidsboel skriver om i sit debatindlæg i Politiken fra juli i 2018. Hun skriver om hvordan størstedelen af alle Disney film har slanke lyshårede hvide kvinder i hovedrollerne.

Helt tilbage til ”Snehvide” fra 1937, og ”Askepot” fra 1950 til i dag har heltinderne været hvide slanke blondiner, kun med få undtagelser.

Det emne vil Tina Splidsboel tage op til diskussion, da hendes treårige datter allerede er begyndt at snakke om hvordan hun vil se ud når hun bliver stor.

Uddrag
Modtageren er Politikens læsere. Det er højtuddannet, velhavende socialistiske ældre mennesker, men det uddybes længere nede i analysen.

Konteksten til Tina Splidsboels debatindlæg var, at hun er bange for at hendes datter skal vokse op i et samfund med et klart skønhedsideal i hvide, slanke blonde piger.

Sproget Tina Splidsboel bruger i debatindlægget er meget hverdagsagtigt sprog og talesprog. Hun gør brug af slangord og nogle engelske udtryk.

Den dominerende appelform i debatindlægget er patos. Det gør hun tydeligt brug af når hun beretter om hendes datters udtalelser. Datter siger f.eks.:

”Når jeg bliver en stor pige, så vil jeg have lyst hår ligesom dig…” (Afsnit 5, linje 1). Her bliver der kraftigt appelleret til følelserne ved modtageren.

Tina Splidsboel går også ind og appellere til modtageren i form af logos. I slutningen af debatindlægget nævner hun skønhedskonkurrencen ”Beauty.AI”.

Det er en skønhedskonkurrence som bedømmes af kunstig intelligens, for at finde et skønhedsideal der var fri for menneskelige fordomme og personlige opfattelser.

Men også her rangerede deltageren med mørk hud også lavere end personer med hvid hudfarve.

Her prøver hun at tale til fornuften i modtageren da hun skriver: ”Det er skræmmende, når selv kunstig intelligens, algoritmer og moderne teknologi er blevet stopfodret med så̊ meget hvid bias, at computere definerer skønhed som værende hovedsageligt hvid.” (Afsnit 10, linje 3-5). Hun bruger håndfaste fakta til at overbevise modtageren om at hendes påstand er korrekt.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu