Fra Den Anden Side | Analyse | Roskva Koritzinsky

Indledning
Som ung sættes man på et af livets vigtigste og sværeste prøver – nemlig sin identitetsdannelse. Hvordan finder man ud af, hvem man er?

Og hvor lang tid tager det? I denne periode kan man føle sig ensom og forvirret – og magter man egentlig at gøre noget for at komme ud af denne forvirret trance, der føles som en ond cirkel?

Denne udfordring oplever vi i Roskva Koritzinsky’s novelle: ’’Fra den anden side’’ fra novellesamlingen ’’Jeg har endnu ikke set verden’’ fra 2018, hvor vi møder den ensomme balletstuderende på blot 19 år.

Uddrag
Novellen er fortalt kronologisk og bygget op på 3 punkter: Begyndelsen, point of no return, og en slutning. I begyndelsen bliver vi introduceret til den 19-årige hovedperson, og hvad hun foretog sig på det givende tidspunkt.

Det er også her i begyndelsen, at vi hører om Sture Bergwall, som er blevet dømt for at have begået en række drab.

Denne oplysning har en betydning for slutningen. Dernæst, er der point of no return. Det er, da hovedpersonen møder Erika for første gang: ’’Men jeg må sige
noget om hendes ansigt. Jeg har aldrig set nogen danse med sådan et ansigt.

Det kunne ikke læres, det var en del af hendes væsen, det var hverken mere enkelt eller kompliceret end som så̊ .’’6

Det er her, hvor jeg-fortælleren får et håb. Og det virker til, at hun kan se lys for enden af tunnelen. Hun bliver nærmest besat af Erika: ’’Billeder flammede op og brændte ud foran mine øjne, og fra asken blomstrede nye billeder frem.

Det var hendes ansigt, hendes hænder på bordet, håret som faldt ned over panden.’’7 Til sidst er der slutningen, hvor jeg-fortælleren finder ud af, at Erika har ’’en helt almindelig mand’’ samt en søn.

Dette ødelægger hele illusionen, som jeg-fortælleren har skabt omkring Erika. Hun er altså et helt almindeligt menneske: ’’For bare et øjeblik siden ville tanken om Erikas blik, hendes stemme, have gjort mig ør af lykke.

Nu følte jeg mig snydt.’’8 Det ender med, at fortælleren pakker sine ting og rejser væk, hvilket giver novellen en lukket slutning. Det er også her i slutningen, at vi får fortalt, at Sture Bergwall er blevet frikendt.

Dette kunne være et symbol på, at man nemt kan fejlfortolke et menneske – ligesom hovedpersonen fejlfortolkede Erika. Man kan også sige, at novellen har en cirkelkomposition, da novellen starter og slutter det samme sted.

Dette ses, da hovedpersonen starter med at være forvirret og ensom, og slutter af med at være det samme. På samme måde starter og slutter novellen med oplysningerne om Sture Bergwall.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu