Forvandlingen | Analyse | Franz Kafka

Indledning
Igennem verdenshistorien har mennesket altid haft svært ved at forstå det fremmede. Hvad skal man dog stille op med det, man ikke forstår?

Ofte har disse møder med det fremmede ført til destruktivitet af det, der var anderledes. Tingene skal jo helst indrettes, så de passer til mennesket.

Forvandlingen af Franz Kafka fra 1915 tematiserer på begavet vis dette, da hovedpersonen Gregor pludselig en dag vågner op som et udyr. Intet kan nu længere være, som det plejer - Han er jo ikke længere som de andre. Forvandlingen er en fantastisk fortælling, der sker nemlig noget unaturligt indenfor en realistisk ramme.

Uddrag
I det første stykke tid efter forvandlingen forsøger familien på bedste vis at tage sig af Gregor. Søsteren Grete gør rent inde hos ham og kommer med mad. Som tiden går bliver familien dog mere og mere fortørnede over tingenes tilstand.

Uden Gregor er deres økonomiske situationen også forværret en hel del. De kan ikke se Gregor i utøjet, da han løbende bliver mere og mere vant i sin nye krop og eksempelvis begynder at kravle på væggene og loftet.

Søsteren holder op med at gøre mere end det allerhøjst nødvendige for Gregor og under en misforståelse, hvor Gregor forlader sit værelse, smider faren et æble på Gregor, som synker ind hans hud og forårsager ham store smerter. Et æble, som ingen i familien har lyst til at fjerne.

En aften står døren til Gregors værelse ved en fejl helt åben. Familien sidder sammen med to lejere, som kan hjælpe med at betale huslejen.

Som underholdning spiller Grete violin for dem. De begynder efter lidt tid at kede sig, men Gregor bliver fuldstændig betaget af musikken og kommer uden at tænke over det til at gå ind i stuen og kigge med.

Franz Kafka leger under hele fortællingen med forskellige kontraster, som eksempelvis at være nyttig eller unyttig, elsket eller uelsket eller utøj eller menneske.

Men i dette stykke af fortællingen viskes grænsen mellem menneske og utøj ud, og kontrasten sløres med spørgsmålet, Gregor stiller sig selv;

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu