Indledning
Novellen ”Fingre” er skrevet af den islandske forfatter Friða Isberg, som er udgivet i novellesamlingen Kløe i årstallet 2020.

Den er oversat fra islandsk til dansk. I novellen optræder en 20-årige kvinde, som har svært ved at finde sig selv og hendes egen identitet.

Novellen omhandler to personer i slutningen af 20’erne, som bliver påvirket af deres omgivelser. Novellen sætter nogle emner i fokus, hvor der bliver stillet spørgsmålstegn ved, at hovedpersonen ikke kan finde kærligheden

Uddrag
Tiden i teksten kan vurderes til, at være omkring samme tid som novellesamlingen er udgivet, altså i 2020. Dog er det ikke ens betydning med at tekstens tid og handling er fra samme tid.

Det tyder dog på, at teksten er fra nyere tid, da der bliver brugt moderne sprog, som kommer til udtryk ved at der bliver brugt engelske udtryk, som. ”forever alone” og ”fuck you” . Det engelske er noget man har taget ind i det moderne sprog, og ikke noget man gjorde brug af i gamle dage.

Angående tekstens miljø, så foregår handlingen i hovedpersonens bil. Det ses ved at den starter med: ”Kom så, bil. Du kan godt.” .

Resten af novellen foregår også i hovedpersonens bil, da i slutningen af novellen fortælles: ” Hej, Valur, jeg er lige udenfor. Er på vej ud af bilen. Derfor er det fysiske miljø ikke så kompliceret.

Man kan argumentere for, at dette er et bymiljø, fordi læseren mener, at hun kører i byen, ikke på landet eller i naturen, fordi hovedpersonen støder på andre trafikanter i trafikken under handlingen.

Derfor er tekstens sociale miljø en anden sag. Det sociale miljø består næsten af sociale grupper, der håndteres af hovedpersonen.