Fingre | Analyse | Friða Isberg

Indledning
Teksten ”fingre” som er skrevet af Friða Isberg, handler om den her kvinde som fremgår som hovedpersonen af novellen.

Vi får ikke meget at vide om hovedpersonen, vi får kun at vide at vedkommende er 29 år (side 2 linje 54). I novellen får vi ikke noget navn på hovedpersonen.

Novellen handler om hovedpersonen som skal hjem til en som hedder Valur. På den her tur hjem til Valur prøver hovedpersonen inde i sit hoved at planlægge hvad der skal siges til Valur.

Vi kan læse i novellen at der bliver nøje overvejet hvad er præcist skal siges, Hovedpersonen gennemgår nøje hvad der skal siges og det bliver gennemgået flere gange, hvilket vi kan se på (side 1 linje 28)

Det som bliver gennemgået, så mange gange handler om hvordan hovedpersonen skal forklare Valur, at hovpersonen har det svært med forhold.

Uddrag
Vi kan læse hvordan hovedpersonen stort set gennem hele teksten gennemgår hvad der skal siges til Valur så det hele kommer til at lyde perfekt.

Vi kan derfor ud fra det se, at hovedpersonen er en person som gerne vil gøre det godt, der bliver altså tænkt over hver eneste detalje i den besked som der skal gives til Valur.

I novellen bliver hovedpersonen også let distraheret over det som sker i trafikken (side 1 linje 25) og (side 2 linje 62-64).

Her kan vi altså som læsere se, at der hurtigt kommer noget som distraherer hovedpersonen væk fra det som egentlig skulle gøres, som var at øve hvad der skulle siges.

Hovedpersonen fortæller også, at hun føler sig som den mest værdifulde genstand på et gammelt nationalt museum, men ikke fordi hovedpersonen føler sig specielt værdifuld, men på grund af de sikkerhedsforanstaltningerne, som er enorme (side 1 linje 11-14).

Ud fra det som bliver skrevet her, kan vi tolke det som, at hovedpersonen i bund og grund måske er bange for at blive knust.

Det er altså her de her sikkerhedsforanstaltninger kommer ind. Hvis der er en der kommer for tæt på, så lukker hun af da hovedpersonen er bange for, at vedkommende vil gå hen og ødelægge hendes hjerte.

Hovedpersonen fortæller også om hamsterteorien (side 1 linje 33) Ud fra det kan vi som læsere tolke det som, at det også er hendes måde at håndtere den her situation med Valur på.

Hvis det går for hurtigt med forhold, så lukker hun af og finder dem ikke interessante. Hun skal derfor have lidt tid til at lære personen og kende og det hele må ikke gå for hurtigt.

Hovedpersonen i denne novelle kan også godt virke barnlig på nogle punker. Hun siger blandt andet på et tidspunkt, at 3 år er lang tid at have været i et forhold, i hvert fald efter hendes målestok (side 2 linje 51-52).

Hovedpersonen nævner også, at det kan være nice at være genstand for medlidenhed, men så skal der også komme noget ud af det såsom anerkendelse, medlidenhed, begejstring men også slik og cola.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu