Fingre af Fríða Ísberg | Analyse

Indledning
I denne opgave vil jeg foretage en analyse, af novellen Fingre af Frida Isberg. Jeg vil blandt andet komme ind på komposition, personerne, tid og miljø, de brugte virkemidler i teksten.

Tilslut vil jeg afslutte analysen med en fortolkning af teksten. Novellen Fingre er skrevet af 28-årige Frida Isberg fra Island.

Novellen Fingre er en del af en samling af fortællinger kaldet Kløe, Fortællingerne er beskrivelser af forskellige identitetskriser blandt unge i 20erne. Samlingen Kløe udkom i 2020 og er Frida Isbergs første novellesamling.

Uddrag
Når man tager et kig på fortællekneb, støder man eksempelvis på in media res, ”Kom så, bil. Du kan godt. Jajajajaja. Sådan.”. Her ses det at novellen startes midt i en handling.

Dertil møder man også fortælleknebet Temposkifte dette kan ses i slutningen i novellen hvor hovedpersonen kommer tættere på Valurs hjem, her kan hendes tvivl, om at vælge fuck you fingeren eller ringefingeren tolkes som en panik i forhold til, om hun skal afslutte forholdet eller give det et skud til.

”Underbevidstheden var blot: Hallo, du kommer til at vælge. Enten ring eller fuck you” . Tempoet bliver her sat op som følge af forvirring af valget.

Personer – få personer (genre træk
Fortælleren af historien er den navneløse kvindelige hovedperson, hun fortæller som 1.personsfortæller og man kan følge hendes tanker under køreturen.

Synsvinklen er derfor også en indre synsvinkel da man kun følger hende og hendes tanker. Dette kan ses i eksemplet ”Jeg får konsekvent stillet spørgsmålet, om der er en anden fyr inde over, når jeg møder min store familie”.

Her bliver brugt ”jeg” og ”min” hvilket viser at fortælleren er en 1.personsfortæller og at synsvinklen ligger hos fortælleren.

Man møder få personer gennem fortællingen, hvilket er et genretræk hos noveller. Gennem novellen møder man bipersonerne Valur, Stebbi og kort hendes mor.

Relationen mellem Valur og hovedpersonen er at de er kærester, Valur er kæresten hun er på vej hjem til for at ende forholdet, da hun ikke føler at hun kan åbne op og være sig selv overfor ham, derfor fungere deres forhold ikke .

Stebbi er en tidligere gymnasieven, de forsøgte at date, men det gik i vasken da de ikke var tiltrukket af hinanden, de har derfor ikke kontakt mere.

Hvis man ser nærmere på hovedpersonen, kan man i en direkte karakteristik se at hun er en 29-årig kvinde som tidligere har gået på gymnasiet .

Hendes kærlighedsliv er ikke så vellykket som hun ønsker, dette er blandt andet fordi hun har brug for tid inden hun åbner op for folk, men når hun så endelig åbner op, er hun et stort smil

”Jeg er lidt som den der forfærdelige talemåde på engelsk: a tough nut to crack. Men når min skal revner, så er jeg godt nok ét stort smil.”. Sådan beskriver hun sig selv i dette citat.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu