Et voksent menneske ser total latterlig ud på et elløbehjul | Ananlyse af klumme

Indledning
I dag er frygten for at opnå succes større, end den nogensinde har været før. Vi som mennesker er fordømmende, og har tendens til at sætte ting i båse.

I dag kan man ikke som voksen samle et puslespil, uden at man kan undgå at føle sig barnlig. Man kan som voksen deltage i vinsmagning, men det kan unge ikke, fordi de er for unge.

Tværtimod kan man som ung gå på diskotek, men det er de voksne for gamle til. Vi har generelt svært ved at give slip på de faste normer og værdier, man må være opvokset med.

Men skal frygten for nederlaget holde en tilbage for at opleve succes, og holder frygten os fra at leve vores bedste liv?

Uddrag
Den overordnede kontekst, som klummen forholder sig til, er for Palludan en weekend i København, som bliver benyttet til at pleje venskaber, “Det er blevet mørkt, pisregner, og jeg skal mødes med en ven på Nørrebro-baren Sabotøren.”

(side 2, linje 104-106). En del af klummen er præget af et pessimistisk syn på de nytilkomne elløbehjul, og da Palludan først i klummen ankommer til Københavns hovedbanegård iagttager han som det første en række elløbehjul, “<> tænker jeg ved ankomsten til Københavns Hovedbanegård på en matblå fredag aften.

Foran indgangspartiet ser jeg hele otte idiotiske nytilkommere stå og glane.” (side 1, linje 10-15). Det pessimistiske syn på elløbehjulet bliver understøttet af sarkasme for at fremhæve latterligheden og kritikken omkring konceptet

“Havde du spurgt mig for et år siden, ville det være min klare vurdering, [...] bryder ud af forlystelsesparken og begynder at køre parløb med de rigtige biler.” (side 1, linje 21-30) og “Måske er det nu

DR Drama bør lave en hæsblæsende reversionering af tv-serien “Taxa”, [...] Den kæderygende badboy Scooter Mick?” (side 1, linje 48-58).

Palludan er altså uforstående overfor elløbehjulets store udbredelse, hvor han i stedet ser det som en pinlig og latterlig ting, “pinlighedens rullende epicenter.” (side 1, linje 79-80).

Dette pessimistiske syn bliver bibeholdt, indtil han selv hopper på trenden, som den unge generation af teenagere står bag.

Da han fredag aften skal mødes med en ven på Nørrebro-baren Sabotøren, tager han chancen, af frygt for at blive ydmyget som en uværdig voksen mand, og fræser ned ad gaden, hvor hans intense, indledningsvise skepsis bliver udfordret.

Synet på elløbehjulet bliver ændret idet, Palludan erfarer, at det er et hurtigt og morsomt køretøj, og endvidere er det let at tilgå, “Den elektriske hævner er i hvert fald lige så let at “knappe op” som en dåsebajer.” (side 2, linje 138-140) og “at min nye makker er virkelig sjov at køre på.”

(side 2, linje 145-146). Han ender endda med at blive så inspireret af elløbehjulet, at han sammenligner det med blodlegemer, som er nødvendige for menneskets indre ilttransport, “Men mon ikke

Københavns trafikårer har by- og hjerterum til at kunne adoptere disse nye blodlegemer?” (side 2, linje 159-162). Endvidere sammenligner hans nyopdagede kærlighed til elløbehjul med kærligheden til mennesker

“Måske er det lidt med kærlighed til elløbehjul som med kærlighed til mennesker: Når først en forelskelse er i gang, så sættes fornuften kortvarigt ud af spil.” (side 2, linje 200-204).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu