Indledning
Et Dukkehjem er et drama fra 1879, som er skrevet af den norske forfatter Henrik Ibsen. Dramastykket havde premiere på Det Kongelige Teater i København den 21. december 1879, og var en stor succes med mange udsolgte forestillinger.

Stykket blev også oversat til tysk, men Tyskland ville have en anderledes slutning på dramaet. Henrik Ibsen skrev derfor en alternativ slutning

hvor Nora bliver i hjemmet. Ibsen var selv i mod at ændre på stykkets slutning, men ville hellere selv skrive en alternativ slutning

end at overlade det til tyske forfattere. Den nye slutning blev ikke nogen stor succes, og flere tyske teatre valgte alligevel at bruge den oprindelige slutning.

Dramastykket, Et Dukkehjem, består af 3 akter, og handler om ægteparret Nora og Thorvald Helmer.

I første akt møder man stykkets vigtigste personer, som ud over ægteparret, er Noras veninde, Fru Linde, Nora og Thorvalds fælles ven, Doktor Rank og sagfører Krogstad.

Uddrag
Hovedpersonerne i Et Dukkehjem er Nora og Thorvald. Nora er en ung og smuk kvinde, som fremstår barnlig og uden sin egen mening.

Hun har forskellige kælenavne som ”sanglærke”, ”min sangfugl” og ”mit egern”. Kælenavnene virker nedsættende, som om Thorvald taler ned til hende og behandler hende som et lille barn.

Nora spiller selv med på et ulige forhold mellem dem. Hun siger fx: ” Du må vejlede mig lige til det sidste. Lover du mig det Thorvald?” (Anden akt. Side 21. 2 spalte).

Nora er en kvinde, som godt kan lide at bruge penge, og for at få penge fra Thorvald spiller hun fx fornærmet.

Helmer: ”Så så; nu skal ikke lille sangfugl hænge med vingerne. Hvad? Står ekornet der og surmuler. Nora: ”Penge!” (1. akt. Side 3. Spalte 2).

Samtidig foreslår Nora også, at Thorvald skal give hende penge i julegave. ”Bare så meget, som du synes du kan afse”.

I løbet af handlingen er Nora den person, som udvikler sig mest. I begyndelsen er hun en barnlig og naiv ung kvinde, som mest er en pynteting eller dukke i hjemmet.

Præcis på samme måde, som hun var i sit barndomshjem. I slutningen indser Nora, at hun er ulykkelig og bare er blevet behandlet som en dukke.

Hun ønsker at forandrer sig, og blive til en selvstændig kvinde, og derefter begynder hun at tage ansvar for sit eget liv. Hun tager en stor og meget utraditionel beslutning

da hun forlader både mand og børn for at blive klogere på sig selv og det samfund hun lever i: ”Jeg må se at komme efter, hvem der har ret. Samfundet eller jeg”. (3. akt. Side 28. Spalte 2).