Et Dukkehjem | Analyse | Henrik Ibsen

Indledning
Et Dukkehjem er et drama fra 1879, som er skrevet af den norske forfatter Henrik Ibsen. Dramastykket havde premiere på Det Kongelige Teater i København den 21. december 1879, og var en stor succes med mange udsolgte forestillinger.

Stykket blev også oversat til tysk, men Tyskland ville have en anderledes slutning på dramaet. Henrik Ibsen skrev derfor en alternativ slutning, hvor Nora bliver i hjemmet.

Ibsen var selv i mod at ændre på stykkets slutning, men ville hellere selv skrive en alternativ slutning, end at overlade det til tyske forfattere.

Den nye slutning blev ikke nogen stor succes, og flere tyske teatre valgte alligevel at bruge den oprindelige slutning.

Dramastykket, Et Dukkehjem, består af 3 akter, og handler om ægteparret Nora og Thorvald Helmer. I første akt møder man stykkets vigtigste personer, som ud over ægteparret, er Noras veninde, Fru Linde, Nora og Thorvalds fælles ven, Doktor Rank og sagfører Krogstad.

Uddrag
Thorvald reagerer meget voldsomt og tænker på, hvordan det vil påvirke hans omtale og ry. Krogstad sender dog gældsbeviset retur, og omverdenen vil derfor ikke få viden om Noras bedrageri og lån.

Af den grund vil Thorvald tilgive Nora, men hun beslutter sig for at forlade Thorvald og deres tre børn. Dramaet slutter med, at Nora forlader hjemmet og Thorvald sidder tilbage helt målløst og forladt.

Et Dukkehjem har en kronologisk komposition. Handlingen strækker sig over cirka 3 dage og foregår i juledagene. Fortælleren er skjult, og læseren/tilskueren er som en flue på væggen i Nora og Thorvald Helmers hjem.

Manuskriptet er primært replikker mellem personerne, men der er også både beskrivelse af omgivelser og regibemærkninger i parenteser.

Hovedpersonerne i Et Dukkehjem er Nora og Thorvald. Nora er en ung og smuk kvinde, som fremstår barnlig og uden sin egen mening.

Hun har forskellige kælenavne som ”sanglærke”, ”min sangfugl” og ”mit egern”. Kælenavnene virker nedsættende, som om Thorvald taler ned til hende og behandler hende som et lille barn.

Nora spiller selv med på et ulige forhold mellem dem. Hun siger fx: ” Du må vejlede mig lige til det sidste. Lover du mig det Thorvald?” (Anden akt. Side 21. 2 spalte).

Nora er en kvinde, som godt kan lide at bruge penge, og for at få penge fra Thorvald spiller hun fx fornærmet.

Helmer: ”Så så; nu skal ikke lille sangfugl hænge med vingerne. Hvad? Står ekornet der og surmuler. Nora: ”Penge!” (1. akt. Side 3. Spalte 2). Samtidig foreslår Nora også, at Thorvald skal give hende penge i julegave. ”Bare så meget, som du synes du kan afse”.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu