Et dukkehjem | Analyse | Henrik Ibsen | 12 i Karakter

Indledning
Bogen ”Et dukkehjem” er et dramastykke opdelt i tre akter skrevet af Henrik Ibsen i 1879. Et dukkehjem handler om vores hovedperson Noras liv over tre dage, og forskellige konflikter hun møder som kvinde under det moderne gennembrud.

Bogen berører temaer som dobbeltmorale, bryde normer og kvindefrigørelse. I min analyse vil jeg komme ind på Noras udvikling, og hvordan mennesker omkring hende har påvirket hende.

Det vil jeg gøre ved at analysere symboler, og mennesker, som har været med til at sætte Nora i en fast rolle. Og kigge på forskellige tematikker, som danner ramme for bogen.

Uddrag
Under Noras udvikling møder hun forskelige konflikter, men den største er hendes konflikt med Krogstad, som afpresser hende.

Dette er også en konflikt, som skaber de fleste andre konflikter i bogen, som fx at indse hun har gjort en ulovlig handling, angst for hvordan Helmer vil reagere og et endeligt spørgsmål om at forlade hjemmet.

Nora har taget lånet af Krogstad, med en forfalsket underskift. Krogstad ved, at Nora har forfalsket underskriften, og da han ønsker at bibeholde han stilling i banken, som Helmer styrer, afpresses Nora til at få det til at ske.

I anden akt bliver konflikten optrappet, Nora står under et pres og indser, at på et tidpunkt vil Krogstad fortælle om Noras lån og forfalskelse til Helmer.

Specielt denne konflikt er med til at skabe Noras udvikling. Nora har problemer med at se, hvordan hendes forfalskelse af hendes fars underskrift kan være ulovligt, nu da det var gjort af kærlighed.

”Krogstad: Fru Helmer, De har åbenbart ikke nogen klar forestilling om, hvad det egentlig er for noget, De har gjort Dem skyldig i.”

Nora er i dette stykke utrolig samfundsblind og ser verdenen igennem et glansbillede, hvor alt i hendes optik er okay, hvis det er gjort med kærlighed.

Noras løgn om lånet af Krogstad kommer frem, da Helmer finder brevet fra Krogstad. I denne tid var det meget uset at optage lån, specielt for kvinder.

Som nævnt havde Helmer en meget bestemt holdning til lån, og derfor endte offentliggørelsen af løgnen i en konflikt mellem Nora og Helmer.

I tiden mellem konflikten med Krogstad og offentliggørelsen af løgnen til Helmer, har Nora forstået, hvad hendes handlinger kan få af betydninger for hende

og hun har også indset, at hendes ægteskab ikke har været helt perfekt, og hun ikke har fået mugligheden for at være hende selv og blive forstået.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu