Et dukkehjem | Analyse | Henrik Ibsen | 10 i Karakter

Indledning
I dagens Danmark er der kommet ligestilling og undertrykkelse af kønsroller er væk. Vi har alle samme rettigheder og lige muligheder

hvilket ville sige at kvinde samt mænd har stemmeret, lige arbejdsmulighed, uddannelse og endda mulighed for at blive politikker og på den måde have en kæmpe politisk indflydelse på landet.

Men det har ikke altid været sådan her, for knap 150 år siden havde kvinder ingen rettigheder og blev ikke behandlet på lige fod med mændene.

For at undersøge hvordan kvinderne blev behandlet og set på i det moderne gennembrud har jeg analyseret et dukkehjem for drage scenerier ud hvor vi kan se kvindes undertrykkelse eller den nedladende tone der blev brugt.

Jeg har derudover perspektiveret til Fra Mørket for at sætte det i perspektiv og kunne konkludere at kvinderne hvad kvinder kun kunne bruges til og dermed klargøre undertrykkelsen yderligere.

Indholdsfortegnelse
Indledning.................................................................................................................. 3
Redegørelse for det moderne gennembrud..................................................... 3
Analyse af et dukkehjem......................................................................................... 5 Handling/miljø/tid..................................................................................................... 5
Personkaraktistik........................................................................................................ 6 Komposition................................................................................................................ 7
Fortæller og synsvinkel/ordvalg/ordklasser............................................... 8
Perspektivering..................................................................................................... 9

Uddrag
Det moderne gennembrud startede tilbage i ca. 1870, hvilket kan diskuteres. Dette var en tid hvor der blev begyndt at tænkes i nye baner, vi ser at enevældet bliver afskaffet og langsomt får vi en mere og mere demokratisk magt.

Dette har så resulteret i at vi har fået det som vi også kender det fra i dag vores konstitutionelle monarki.

Under denne udvikling så man meget oprør mod de adelige, da de i en lang periode har undertrykt folket især og nydt godt af indkomsten som bønderne egentlig var fortjent til.

Vi ser vores samfund gå fra at være et feudalt samfund til at udvikle sig mere og mere og på den måde bevæger sig mere hen i mod at være et urbaniseret samfund.

Vi ser at flere og flere af bønderne flytter indtil byerne hvor de bliver til arbejder i stedet for bønder. Dette skab en miljøklasse ved navn arbejdsklassen.

Grunden til dette var industrialiseringen. Da der begyndte at blive bygget flere fabrikker og diverse former for produktion, blev der en høj efterspørgsel på arbejder.

Dette hjalp meget på arbejdsløsheden og gav både kvinder og mænd mulighed for at arbejde da der nu var mangel på arbejdskraft.

Mangel på arbejdskraft har været med til at give kvinderne et skub i den rigtig retning da de nu også havde mulighed for at arbejde og når man selv kan arbejde som et individ kan man også forsørge sig selv og har dermed ikke brug for en mand til at forsørge.

Det var dog langt fra altid sådan kvinderne blev set på dengang. Dette har givet mange kvinder en mulighed for at starte på en frisk da Vi ser en ny form for forfatter blomstre efter romantikken

de bliver kaldt de naturalistiske forfatter som, benytter sig af budskab som undertrykkelse, dobbeltmoral, ulighed, generelt de misforhold som var dengang mellem kønsrollerne.

Dette gjorder de typisk i realistiske noveller og ligesom Henrik Ibsen - Et dukkehjem hvor fortællingen bliver fremsat i et drama på teaterscenen.

De fjerner praktisk talt romantikkens lag af skønhed og vi kommer ned til den bitter, men sande kerne af denne tidsperiode.

Vi ser mere realistisk litteratur, hvor kvindernes undertrykkelse specifikt kommer frem i lyset og vi ser hvordan mange af disse kvinder bliver behandlet som ”dukker” af deres mand.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu