Et dukkehjem | Analyse

Indledning
Et dukkehjem er skrevet af den norske dramatiker og digter Henrik Ibsen. Et dukkehjem udkom den 4. december 1879, og havde premiere på Det Kongelige Teater allerede den 21. december 1879.

Titlen er Et dukkehjem. Begrundelsen for denne titel kommer selv Nora ind på. Alle i hjemmet er nemlig dukker, og de bliver bare styret og kontrolleret af nogle andre.

Nora bliver styret af sin mand, og tidligere blev hun styret af sin far. Torvald Helmer, som er Noras mand han bliver styret af omverdenen og hvordan de tænker om ham.

Han bukker også under for sagfører Krogstads brev, hvor han er villig til at blive styret af Krogstad. Barnepigen, stuepigen og børnene bliver også styret af Nora og Torvald.

Det hele er en ond kæde, hvor alle bliver kontrolleret og fremstår som dukker. Stykket har dog primært fokus på hvordan Nora bliver kontrolleret af sin mand.

Dukker har heller ingen følelser, de bliver kun brugt til leg. Det samme sker i stykket. Nora og Torvald leger kun. De snakker aldrig alvorligt om deres følelser. Det hele er sjov og ballade, det er ligesom hvis man legede med dukker.

Uddrag
Den eneste nøgle, som kan åbne postkassen, har Torvald. Nora fortæller det hele til Linde, og Linde tilbyder at hjælpe Nora. Noras opgave er at trække tiden ud.

For at trække tiden ud, øver Nora sig på dansen til karnevallet sammen med Torvald og Rank. Linde har tidligere haft følelser for Krogstad, derfor mødes de hjemme hos Helmer.

De tager en snak om hvordan Linde tidligere har givet Krogstad et løbepas, men nu vil hun gerne finde sammen igen. Hun føler sig ensom og lidt ødelagt, dette føler Krogstad sig også.

Derfor vil hun sammen med Krogstad prøve at finde sig selv igen. De finder altså sammen igen og Krogstad vælger ikke at ville skade Nora, men Linde vil gerne have at Torvald læser brevet, da Linde mener det er vigtigt for Nora og Torvalds ægteskab.

Den falske underskrift skal ikke være en hemmelighed mere. Torvald åbner postkassen, og finder først et visitkort fra Rank. Visitkortet har et kors bagpå, og det er et tegn på at han skal dø.

Efter det læser Torvald brevet fra Krogstad. Han straffer Nora og viser hvor meget han kun går op i sig selv. Dog kommer der er brev efterfølgende, som frelser både Nora og Torvald.

Nora indser dog at hun ikke vil være Torvalds dukke mere, og de bliver derfor skilt. Nora vil finde sig selv.

Nora er hovedpersonen i stykket. Hun er Torvalds hustru. Nora bliver kaldt lærkefugl af Torvald. Dette er fordi hun er meget lalleglad, og hun har ikke forstand på så mange ting.

I alle scener tænker hun på den her situation med Krogstad. Hun tænker konstant på den falske underskrift, dog er hun altid meget glad. Hun bekræfter også uden videre, at det er hende, der har skrevet hendes fars underskrift.

”Det er mig, som har skrevet pappas navn.” Herefter siger Krogstad. ” Hør, frue, – vedvéd De vel, at dette er en farlig tilståelse?”, hvor hun bare svarer ”Hvorfor det?

De skal snart få Deres penge”. Her vises det altså hvor dumdristig hun er. Hun tænker overhovedet ikke på konsekvenserne af hendes handlinger.

Hun forstår ikke loven. Hun er altid blevet styret som en dukke. Først af sin far og senere af Torvald. Hun har aldrig skulle klare noget selv, de har altid klaret det for hende.

I løbet af stykket oplever Nora dog en gevaldig udvikling. Til sidst indser hun hvordan hun altid har været en dukke. Hun siger ”han kaldte mig sit dukkebarn”.

Dette var hvad hendes far kaldte hende. Hun har altid troet hun var lykkelig, men hun har faktisk altid været en dukke. ”Her har jeg været din dukkehustru”.

Nu er hun bare en dukkehustru i stedet for et dukkebarn. Alt er bare stadig leg føler hun. Derfor vil hun skilles, fordi hun vil finde sig selv.

Hun vil ikke være en dukke mere. Hun føler forpligtelserne til sig selv er vigtigere end forpligtelserne til Torvald og børnene.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu