Et dukkehjem | Analyse

Indledning
Et dukkehjem, skrevet af den norske Henrik Ibsen. Et dukkehjem er et dramastykke, som udkom den 4. december 1879 på Gyldendalske Boghandels Forlag i København. Stykket blev optrådt kort efter udgivelsen på Det Kongelige Teater.

Valget af navnet ”Et dukkehjem” er gennemtænkt. Ibsen benytter navnet til at vise, hvordan mennesker kan manipuleres, hvorved titlen henviser dukkeføreren og dennes dukke.

Vi introduceres først til Nora Helmer og hendes mand Torvald Helmer. Nora bliver styret af Torvald. I stykket ser man, hvordan alle bliver styret af hinanden. Ikke alt kontrollen foregår bevidst, men Nora finder ud af, at efter alle de år har hun været styret af sin mand og sin afdøde far.

Torvald bliver styret af omverdenen. Dette sker gennem Torvalds frygt for, hvad folk tænker om ham. Frygten kommer til udtryk i Torvalds handlemåde, hvor han altid begår sig på den mest disciplinerede måde.

Nora og Torvald kontrollerer også barnepigen, børnene og stuepigen. Torvald vil være villig for Sagfører Krogstad afpresning, når han kommer med brevet, men han siger, det kun fordi, han er bange for hvad folk tænker om ham.

Hele Noras liv har været en konfliktfrit, hun var haft alle Torvalds meninger uden at kunne sætte et præg af sit eget. Under deres første seriøse samtale, går det op for hende, at hun blot er en dukke - en dukke, som der kun bliver lejet med.

Uddrag
Nora har ikke tænkt på andet end Krogstad og dokumentet med hendes fars forfalskede underskrift. Hun snakker med Anne-Marie, som passer børnene, om, hvordan de vil klare sig uden deres mor.

Nora er rædselsslagen, og hun overvejer alle muligheder for at undgå, at Torvald får besked. Linde kommer på besøg igen, og snakker om forfalskningen med Nora.

Deres snak hjælper ikke Nora, da hendes problem med Krogstad er dybt ulovligt, og hun ser ingen andre udveje end at prøve alt for at Torvald intet ser eller hører.

Nora prøver endnu en gang at overtale Torvald, men da han netop har sendt brevet med opsigelserne, ved hun ikke, hvad hun skal gøre. Rank kommer på besøg, og erklærer sin kærlighed til Nora.

Hun ønskede ikke at han sagde det, men fordi døden er ham nær, føler han sig tvunget til at sige det. Nora synes godt om Rank, men hun føler, at den rigtige at være sammen med er Torvald, men det virker ikke til at påvirke Rank, eftersom han går ind til Torvald på hans kontor.

Kort efter træder Krogstad ind for at snakke med Nora, og han kommer med både gode og dårlige nyheder. Krogstad siger, at han ikke vil anmelde hende, men han har nogle krav, som står i et brev, han har skrevet.

Krogstads krav lyder således, at han vil overtage Torvald stilling som direktør i aktiebanken, og der står også, hvad Nora har gjort.

Nora går i panik. Krogstad går igen, men på vejen ud smider han brevet i postkassen, og den eneste nøgle til denne er inde på Torvalds kontor, hvor Rank og Torvald sidder.

Linde og Nora snakker igen om hændelsen med Krogstad, hvorefter Linde tilbyder hendes hjælp. Noras opgave er at trække tiden ud. Det gør hun ved at øve sig på sin dans, hvor Rank og Torvald skal kigge på.

Nora skal fremføre dansen til karnevallet, foran deres venner og bekendte. Linde kommer i kontakt med Krogstad, og de mødes hos familien Helmer.

De snakker om den tidligere romance, der har været mellem de to, og beslutter sig for at finde sammen igen. Angående jobbet kommer Krogstad nu på andre tanker. Han ikke have jobbet, når han nu har fundet kærligheden.

Linde og Krogstad får ikke brevet igen, fordi Linde gerne vil have, at Torvald og Nora får diskuteret hele episoden igennem for forholdets skyld. Efter dansen går Torvald og Nora ned i deres stue. Inden de går i seng, vil Torvald tømme postkassen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu