Et dukkehjem | Analyse

Indledning
I dagens Danmark er der kommet ligestilling og undertrykkelse af kønsroller er væk. Vi har alle samme rettigheder og lige muligheder, hvilket ville sige at kvinde samt mænd har stemmeret, lige arbejdsmulighed, uddannelse og endda mulighed for at blive politikker og på den måde have en kæmpe politisk indflydelse på landet.

Men det har ikke altid været sådan her, for knap 150 år siden havde kvinder ingen rettigheder og blev ikke behandlet på lige fod med mændene.

For at undersøge hvordan kvinderne blev behandlet og set på i det moderne gennembrud har jeg analyseret et dukkehjem for drage scenerier ud hvor vi kan se kvindes undertrykkelse eller den nedladende tone der blev brugt.

Jeg har derudover perspektiveret til Fra Mørket for at sætte det i perspektiv og kunne konkludere at kvinderne hvad kvinder kun kunne bruges til og dermed klargøre undertrykkelsen yderligere.

Indholdsfortegnelse
Indledning............................................................................................ 3
Redegørelse for det moderne gennembrud.................................................... 3
Analyse af et dukkehjem.......................................................................... 5
Handling/miljø/tid....................................................................................... 5
Personkaraktistik......................................................................................... 6
Komposition................................................................................................... 7
Fortæller og synsvinkel/ordvalg/ordklasser............................................ 8
Perspektivering................................................................................................. 9

Uddrag
Personkarakteristik: Vi har to hovedpersoner i fortælling henholdsvis Helmer og Nora. Helmer er gift med Nora og har lige fået en nye og bedre stilling i banken, hvilket har givet ham en lønstigning så hans familie kan have det endnu bedre økonomisk set.

Han er typen som ønsker alting skal se godt ud udadtil og ville ikke tabe ansigt. Jeg ville faktisk næste påstå at han tager en meget stor ære i vise udadtil at familien har det godt. Han har et lidt twisted sind da han bruger Nora lidt som hans dukke/barn.

Dette kan vi tydeligt se når Helmer forbyder Nora at spise makroner da det kan give hende huller i tænderne. Det er jo møg mærkeligt at bestemme sådan noget over sin kone.

Jeg ville umiddelbart tænke at det kun er noget man ville bestemme over sine børn, så derfor føler Helmer sig måske lidt ligesom en faderligfigur for Nora? Hvis vi kigger på Nora, har hun to personligheder, i starten er hun meget uskyldig og lever lidt i den her illusions boble af glæde, hvor i mod jo længere vi kommer ind i fortælling jo mere finder vi ud af at Nora ikke er så uskyldig som først antaget.

I starten virker hun uskyldig og glad i hendes egen lille verden, hun bliver beskrevet som kornet altså et uskyldigt og nuttet væsen. Man kan næsten se hende som et barn ift. Hendes mand.

Vi finder så ud af at Nora har lånt nogle penge bagved Helmers ryg hvilket er yderst uacceptabelt i denne tidsperiode. Her går hun fra at være uskyldig til være lusket og hemmelighedsfuld.

Vi finder så ud af senere i historien at de penge hun har lånt, har hun betalt af med hendes egne penge, altså de penge hun har fået til tøj til sig selv osv. Her har hun vist ansvar og selvstændighed, et tegn på at hun er ved at blive voksen. Til sidst hvor hendes hemmelighed slipper ud ser vi hendes færdig udvikling.

Nora har indset hvilken illusion hun har lavet i, hun har levet i et dukkehjem hvor hun var dukken, og nu når hun er blevet voksen og ikke er en dukke længere så er hun nu en selvstændig, ansvarsfuld og stærk kvinde, frem for den dukke/barn hun var i starten. Forholdet mellem Nora og Helmer, er skiftende.

Helmer taler meget til Nora som om hun er et barn ved at kalde hende små søde dyr, men dette er samtidig også nedladende når man er en voksen kvinde.

Vi kan også se at Helmer har let ved at give efter ift. Penge, det kan vi se i starten hvor Helmer brokker sig over Nora har brugt for mange penge, men i slutningen af dialogen ender han rent faktisk med at give hende flere penge.

Omvendt gør Nora i starten det meste som Helmer beder om, men hendes forhold til ham ændres hurtigt i historien. Hun bliver mere kold og tager afstand fra Helmer, ønsker ikke samleje med ham eller generelt den store intime kontakt. Hun bliver lettere og lettere irriteret på ham, i sidste ende ender hun faktisk med ikke at ville have noget at gøre med ham.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu