Indledning
Harmoni, lighed, fred og frihed er alle ord man kan forbinde til begrebet utopi. Utopien i sig selv er vanskelig at konkretisere, for hvad er det ideelle samfund?

Kan man entydigt sige, at der er et facit på hvordan man skal forstå utopi? Du forestiller dig muligvis en verden med absolut fred og lighed mellem alle mennesker eller også falder ordet utopi måske ikke ind under din fremtidsvision;

det ligger for fjernt til at du kan drøfte et utopisk samfund, hvor dystopi derimod har større relevans i din opfattelse af verdens tilstand. Uanset svaret, så er realiteten forskellig blandt os mennesker.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
På samme måde som man har opnået det i samfundet fra novellen år 2061 af Hans Scherfig. Livet er blevet simplere, man har lagt det materialistiske bag sig, individet har ændret vaner og dystopiske forestillinger som krig, død, ødelæggelse og forurening er ikke genkendeligt.

Det er et eksemplarisk eksempel på et ideelt samfund, hvor der er en gennemgående kritik af materialismen og menneskets overforbrug i novellen.

Man får et indtryk af, at hvis mennesket er villig til at ændre sig, så kan vi arbejde os tættere på en utopi. Dette er eksistentialisme i den reneste form.

Mennesket har mulighed for at træffe et valg og stå til ansvar. Vi skal ikke længere stå på sidelinjen som tilskuere, vi skal træffe nogle beslutninger og vi vil blive belønnet med den utopi vi søger.

Det store spørgsmål er om det kan lade sig gøre? Er det muligt for mennesket at gå på kompromis med sin egoisme og lyster?