En stol for lidt | Analyse

Indledning
Kender vi alle ikke at der til tider kan være lidt ¨knas¨ i ens parforhold? Når man lige fik sagt til kæresten, ved et uheld, at hun så lidt stor ud med den kjole på.

Alt kan ske når man er to om tingene, og alt sker skam også i Helle Helles novelle ¨En stol for lidt¨ som er en del af hendes novellesamling ¨Rester¨.

Helle Helle indfanger hverdagens almindeligheder i en underspillet og stram form, gennem dagligdagens liv, her antyder hun til de store dramaer, som ligger og ulmer lige neden under læserens almindeligt liv med absurde tilstande.

I novellen hører vi en historie om en mand og en kvinde, som er i et forhold, novellen starter lige inden en fest som parret er værter for.

Man bliver introduceret for en konflikt mellem parret, manden vil gerne aflyse festen, han har skyldfølelse og er ulykkelig.

Uddrag
Personernes forhold til hinanden er kritisk , vi får en undertone af at der er en konflikt mellem parret, dog er det uklart for os som læser hvad årsagen er til denne konflikt.

Vi får det indtryk af at konflikten udspringer fra noget manden har sagt eller gjort. Vi kan se at konflikten ændrer sin dynamik, da parret opdager at der mangler en stol.

Kvinden har indtil det tidspunkt været optaget af at holde den ¨perfekte fest¨, så hun kan gemme den krise parret går igennem for deres fælles venner.

Hun giver dog op på denne perfekte facade og det får vi at vide her: S.1 linje 22 ¨Hun siger til ham, at så bliver det sådan.¨

Her opgiver hun samtidig sit forhold til manden, dog får vi først det at vide senere. Begge parter får en rolle gennem læseren, manden vil gerne aflyse festen til at starte med

men her holder kvinden fast i at det skal de absolut ikke. Undervejs ændrer rollerne sig det er manden der er optaget af festforberedelserne i køkkenet og kvinden der imens ender med at forlade deres hjem.

Mens konflikten udspiller sig, kan man læse at sproget er meget minimalistisk dette er også et typisk kendetegn i Helle Helles noveller, dette går også historien meget neutralt.

Der er ikke mange adjektiver i denne novelle, hvilke skyldes den minimalistiske skrivestil, det betyder også at alt det overflødige ligesom bliver skåret væk og efterlader det til at læseren kan fortolke og bruge sin fantasi

til at udfylde de ¨tomme huller¨ hun efterlader i novellen. Sproget i novellen er meget kortfattet og enkelt.

Et eksempel på den minimalistiske skrivestil: S.1 linje 16-18 ¨ Hun står i køkkenet og skærer et hvidt brød i hurtige skiver.

Han kommer op fra kælderen og siger, at der mangler en stol. Hun siger, at det ikke kan passe, hun har gået det hele igennem flere gange. ¨.

Den minimalistiske skrivestil bruger ofte ¨Isbjergsmetoden¨, dette betyder at vi kun kan se toppen af isbjerget i teksten, hvor resten af det befinder sig underoverfladen.

Her i eksemplet fra S.1 linje 16-18 får vi at vide at kvinden skærer brød i ¨hurtige¨ skiver. Her får vi hende objektivt beskrevet vi hører aldrig hendes tanker eller

hvordan hun generelt har det, altså så her ser vi kun toppen af isabjerget, men hvis vi dykker ned i vandet og ser bunden af isbjerget kan vi fortolke at hun er arrig og oprevet.

Hun er påvirket af krisen som dette par går igennem, her kan vi se toppen af det følelsesmæssige isbjerg, som ikke kan findes direkte i teksten.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu