En stol for lidt | Analyse | Helle Helle | 12 i Karakter

Indledning
Skænderier plejer at tiltrække negative følelser, som honning tiltrækker bier. Disse konflikter opstår ofte på grund af kommunikationsproblemer – man ved ikke, hvordan man skal udtrykke sine meninger og følelser på en god måde.

Det ender ofte med, at ens partner misforstår en og føler sig kritiseret. Det er den slags kommunikationsproblemer, man finder i novellen ”En stol for lidt” fra novellesamlingen Rester.

Den er skrevet af forfatteren Helle Helle i 1996. Et tyde¬ligt tema i teksten er konflikter i parforhold, hvilket er typisk i forhold til Helle Helles skrive¬stil, der er blevet kaldt for ”isbjergsteknikken”, da det meste af det, der er på spil, foregår under overfladen.

Indholdsfortegnelse
Novellens gang
Handlinger frem for følelser
Vigtigheden af kommunikation

Uddrag
Historien starter uden præsentation af nogle af personer, derfor er der tale om in medias res. Man møder kun få personer i novellen. En kvinde og en mand.

Man får ikke mange direkte be¬skrivelser af dem. Det gør man ikke, fordi tælleren er objektiv, altså en usynlig tredjepersons¬fortæller, som kun registrerer hvad der sker, og ikke alt hvad personerne tænker.

Dog kan man sige at fortælleren delvist er bunden til kvinden, fordi der er få øjeblikke hvor man har adgang til kvindens tanker og følelser.

Vi har derimod aldrig adgang til mandens indre tanker. Vi betragter ham kun udefra. Fortælleren er derfor ikke alvidende.

Man bliver derfor nød til at læse mellem linjerne og danne sig et indtryk ud fra teksten, om hvordan de er som personer, deres følelser, tanker og deres handlinger.

Der er derfor også tale om en minimali¬stisk skrivestil, hvor det er deres handlinger, man skal ligge mærke til.

Ud fra teksten for man en fornemmele af, at de er i et køligt forhold og det kan man se allerede fra første linje af, at der er noget galt, da manden siger ”Vi er nødt til at aflyse det” og til det svarer hun at ”Det kan der ikke være tale om” .

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu