En flinker fyr | Opgave

Indledning
Af og til stopper folk med at gøre en indsats i livet. Hvis folk stopper med at gøre en indsats i livet, kan diverse problemer muligvis skyldes den manglende indsats.

Problemer i et ægteskab, forholdet til naboen eller sågar ens bedste kammerat. Når disse ting sker, risikerer man at brænde inde med sine problemer der

som benævnt ovenfor, ligger til grund for ikke at gøre en indsats. Når det sker, så kan selv de bedste mennesker ty til handlinger, som de aldrig har kunne drømme om at gøre førhen.

Dette kan resultere i, at man ikke kan kommunikere med sin ægtefælde , som man tideligere har gjort,fordi somme ting ligger til grund for et budskab, som nødvendigvis ikke kan ses.

Disse ting er hvad vi møder i fortællingen om Orla og hans ægtefælle, hvor der opstår problemer i et ægteskab.

Novellen ”En flinker fyr” er skrevet af Pia Juul, der udgav en novellesamling ved navn ”Dengang med hunden” som udkom i 2015.

Uddrag
Når novellen beskrives af jeg-fortælleren, bliver den fortalt og skildret i datid, selv om vi får indtrykket af, at novellens handling forløber sig i nutiden.

Det ses flere forskellige steder i novellen, at vi hører konen/jeg-fortællerenens tanker, selvom vi er i nutiden. ”hvorfor kom han ikke ud” , ”Det havde regnet i flere dage”.

Gerneralt udtrykker konen sig ofte utilfreds med mandens handlinger, og ser sig meget uforstående overfor de ting, han både siger og gør, eller de følelser han viser.

”Da han sagde ”flinker fyr” rejste jeg mig op. Jeg fik sådan en kvalme, men jeg skreg selvfølgelig ikke” .

Dette indikerer, at konen/jeg-fortælleren er utroligt følelseskold, og virker utroligt kynisk overfor sin mand Orla.

Derudover virker hun ligeledes kold overfor politiet. Konen virker så kold og kynisk, at man får en fornemmelse, af at det er hende, der har myrdet naboen Kalle

Hvis vi ser på manden Orla, så er han meget modsat sin kone. Orla er særdeles påvirket af hele situationen med naboen Kalle. Herved må det altså antages

at Orla havde et tættere forhold med naboen, end konen havde. Vi ser også, at Orla bliver ved med at kalde Kalle for en ”flinker fyr”.

Derved kan man argumentere for, at manden er et noget mere følelsesladet og muligvis et ”bedre” menneske end konen, fordi hanreflekterer over tingene.

I M odsætning til konen, så er Orla meget påvirket af Kalles død, og tænker rigtigt meget over dødsfaldet.

Det hjælper dog ikke på den triste situation, at konen mener, han skal komme videre, og ikke tænke så meget på det, men blot komme ud og slå græsset i stedet.

Forholdet mellem Orla og konelader til at være et forhold der har sine udfordringer. Hvis der tages udgangspunkt i, hvordan deres liv er

så virker det til at være styret at vaner og en dagsorden, der er den samme. ”Det generede mig, at han ikke kunne tage sig sammen. Det var onsdag, og vejret var godt, så vi skulle ordne haven” .

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu