En fæinker fyr | Analyse

Indledning
”En flinker fyr” er titlen på en af Pia Juuls mange noveller. Novellen tilhører novellesamlingen ”Dengang med hunden”, der udkom i 2005.

Pia Juul var en prisvindende digter, dramatiker, prosaist og oversætter. Hendes litteratur omhandler modgang/vanskeligheder men med et humoristisk sind.

Hun skriver med en let hånd, hvilket gør det lettere for læseren at læse hendes værker. Dette kan også tydeligt ses i ”en flinker fyr”.

I denne analyse af ”en flinker fyr” vil der forekomme en analyse og fortolkning af novellen, hvor der fokuseres på tematik.

Derefter vil der komme en perspektivering til tendenser i samtidens litteratur. Til sidst vil analysen ende ud i en konklusion.

Uddrag
Handlingen foregår over to dage, hvilket man kan se ved, at der bliver nævnt ”Det var onsdag ”, og ”Næste dag var torsdag ”.

Det meste af handlingen foregår om onsdagen, og novellen slutter torsdag midt på dagen, hvilket kan ses ved, at fortælleren vil vaske tøj efter frokost, hvorefter novellen slutter.

Fortælleren nævner ”Hvis du slår græsset, (…) så tager jeg staudebedet ” overfor Orla, hvilket kan indikere at de højst sandsynlig bor i et hus, da det tegner på de har en have, samtidig med at der bliver nævnt ting som kompostbunke og udhuset.

Dette kan også belyse, at ægteparret bor lidt uden for centrum af byen, da de både har en have, og samtidig har de et godt kendskab til deres naboer, hvilket både kan ses ved, at Orla tit sad og drak en øl med Kalle, samt at de har holdt gadefest.

Ægteparret kan inficeres som værende et ældre ægte par. Der er mange ting som indikerer dette.

Parret spiser normalt frokost sammen, skal have gammel dansk mad, de kender hinandens rutiner, og kan hurtig se hvis der er noget galt med den anden part.

Sætningen ”i alle de år vi har været gift, havde han aldrig lagt sig midt på dagen bortset fra den gang han havde lungebetændelse ” beviser at parret har været sammen i mange år, og at de kender til hinanden ageren og væremåde.

Novellen har to centrale personer, der er jeg-fortælleren, som også kan inficeres som konen, også er der hendes mand Orla.

Når novellen anvender en jeg-fortæller til at fortælle historien, bliver det hele set fra dens synsvinkel. Det vil sige, at hele teksten bliver fortalt fra konens syn og hendes tanker.

Konens situation bliver derfor bedre forstået af læseren end mandens. Novellen bliver fortalt af konen, som om det er noget hun kigger tilbage på.

Hun befinder sig i nutiden, og tænker tilbage på dengang det skete. Sætningerne ”Jeg sad alene med de kolde kartofler til frokosten.

Jeg havde slået græsset efter morgenmaden, mens Orla satte sig på terrassen med sin øl. ” viser hvordan det kommer til udtryk.

Konen virker irriteret på manden, og bliver gennem novellen mere og mere frustreret. Hans væremåde og ageren bliver hun sur over, og det gør hende mere sur, at han ikke bare gør det hun beder ham om.

Konen virker allerede fra start af novellen kold og kynisk, da hun ikke er ligeså berørt af situationen som Orla.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu