Egernet | Novelle analyse

Indledning
Novellen egernet er skrevet af Lone Hørslev, novellen egernet stammer fra Lone Hørslevs novellesamling ”En ordentlig Mundfuld”, som hun udgav tilbage i 2017, her i novellesamlingen har hun 20 noveller samlet.

Lone Hørslev er født d. 29. november 1974 i Køge hun er dog opvokset i Holstebro og er uddannet fra forfatterskolen i 2003 som er placeret i København.

Hun fik hendes debut tilbage i 2001 med hendes ”Tak: Digte”. Lone bruger meget genren Autofiktion og er meget inspireret af Tove Ditlevsen .

Novellen handler om hovedpersonen Jacob som er sammen med Lise. Jacob vil ikke have børn i denne her verden da han syntes det er et dårligt sted, men hans kæreste Lise vil gerne have børn.

De skændtes meget og derfor har vi et af temaerne som er ulykkelighed da de ikke kan komme til en beslutning.

En af dagene cyklede Jacob og tænke i sig selv da han bremsede hårdt op og lagde mærke til at han havde kørt et egern over, han skynder sig så hen til egernet og slår den i hovedet med en sten, efter dette ikke virkede, vælger han at ringe til Hans som er Lise’ far, som fortæller ham at han skal rive hovedet af egernet, Dette turde han ikke, dette er et af de andre temaer som er personlige valg, da han ikke ved hvad han skal gøre og ringe efter hjælp.

Uddrag
I fortællingen har vi flere forskellige handlinger, vi har da Jacob står foran egernet efter han har kørt det ned, her bliver det beskrevet som en grussti, og der er en mark med køerne som han kigger på, ovre på den anden side.

Der er også flashbacket hvor han er derhjemme sammen med hans kæreste Lise hvor de skændtes om børn ved spisebordet.

Jacob tænker også tilbage på når de var på besøg ved Lise’ forældre hvor vi får at vide at det er i Vestjylland (Aulum) Lise’ forældre bor. (S.2 l. 64-65).

Da der er flashbacks i fortællingen, så er der et opbrudt handlingsforløb, da handlingen bliver opbrudt af de her flashbacks, hvor vi så derefter hopper videre med handlingen.

I novellen har vi en personalfortæller eller en personbunden 3. persons fortæller som det også hedder, da synsvinklen er bundet til Jacob, vi ser det hele fra hans synsvinkel.

Fortælleren er skjult dette betyder at fortælleren ikke selv deltager i handlingen men blot, lader os høre nogle af personens tanker, og lader os se det fra personens perspektiv.

Vi kan se at det er en personbunden 3. persons fortæller mange steder blandt andet her - ”Hun rejste sig og åbnede vinduet, fandt askebægeret. Tændte en
smøg og satte sig op i deres vindueskarm.

Pas nu på, sagde han.
Så sad hun der med cigaretten i hånden og græd.
Hvad skulle han sige?

Man kunne ikke gøre tingene op på den måde. Så enkelt var der ingenting der var. Og helt ærligt, at sætte børn i verden er sgu ikke en tombola, tænkte han, hvor man trækker et lod, et barn er ikke en bamse. Det er en stor ting. En krævende ting. Ikke bare lige.” (S. 1 l. 21-28).

Her kan vi se at fortælleren bruger ordene han og hun, vi ser det der sker i rummet og hvad Lise laver fra hans perspektiv, fortælleren lader os høre en tanke der kører gennem hovedet nemlig ”Så enkelt var der ingenting der var.

Og helt ærligt, at sætte børn i verden er sgu ikke en tombola, tænkte han, hvor man trækker et lod, et barn er ikke en bamse. Det er en stor ting. En krævende ting. Ikke bare lige.” (S. 1 l. 26-28).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu